Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Penne z pesto – minimum wysiłku, maksimum smaku! [PRZEPIS]

Anastazja Bezduszna
Pesto z penne – minimum wysiłku, maksimum smaku! [PRZEPIS]
Pesto z penne – minimum wysiłku, maksimum smaku! [PRZEPIS] M. Mayer
Śródziemnomorski zielony sos zdobywa coraz większą popularność. Pesto idealnie komponuje się z penne. Lekkie, smaczne i sycące danie dla wszystkich którzy chcą poczuć smak włoskiej kuchni. Zobacz przepis na penne z pesto!

Penne z pesto - PRZEPIS:

Składniki:

  • 100 gramów rukoli
  • pestki dyni
  • ząbek czosnku
  • pół szklanki oliwy z oliwek
  • pół szklanki startego parmezanu
  • sól, pieprz
  • makaron rurki penne

Sposób przygotowania:
Makaron ugotować w osolonej wodzie 8 minut. Po odsączeniu warto go skropić odrobiną oleju – nie będzie się kleił i nie będzie pił wody. Rukolę razem z pestkami dyni, czosnkiem, oliwą oraz startym parmezanem należy rozdrobnić blenderem. Sól i pieprz dodajemy dla smaku. Miksujemy, aż uzyskamy konsystencje małych ziarenek. Rurki penne gotujemy na al dente, a następnie odcedzamy. Na koniec mieszkamy nasz makaron razem z sosem pesto.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski