Składniki:
- 300g serka mascarpone
- 50 dkg makaronu penne
- 2 duże piersi z kurczaka
- 4 średnie pomidory
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżki ziół prowansalskich
- 1 łyżka soku z granatu lub cytryny
- szczypta cukru, sól
- pieprz, turecka papryka pul biber lub chili
- oliwa z oliwek do smażenia.
Wykonanie:
Piersi kroimy w kostkę, obsypujemy ziołami, solą oraz pieprzem. Podsmażamy na patelni na rozgrzanej oliwie. Następnie dodajemy posiekaną cebulę oraz czosnek i chwilę smażymy. Sparzone pomidory kroimy i wkładamy na patelnię. Całość dusimy przez 5 minut, aż do uzyskania sosu. Dodajemy serek mascarpone i dokładnie mieszamy. Doprawiamy cukrem, papryką/chili oraz sokiem z granatu lub cytryny. Sos podajemy z makaronem ugotowanym na sposób al-dente.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?