Perliczka pieczona z pomarańczami

Anastazja Bezduszna
Drosed
Perliczka jest jednym z najwykwintniejszych mięs drobiowych cenionym za niezwykły smak z lekką nutką dziczyzny. Przyrządź ją tak, by była gwiazdą wielkanocnego stołu.

Składniki:

  • 1 perliczka
  • 2 szalotki
  • kilka łyżek twarożku homogenizowanego
  • gałka muszkatołowa
  • 2 pomarańcze
  • 2 łyżki płynnego miodu
  • sok z cytryny

Sposób przygotowania:
Nagrzewamy piekarnik do 210 stopni. Perliczkę myjemy i suszymy, solimy i posypiamy pieprzem z zewnątrz i wewnątrz. Szalotki obieramy i drobno siekamy, mieszamy z twarożkiem. Doprawiamy solą, pieprzem i szczyptą świeżo zmielonej gałki, po czym nadziewamy tą mieszanką perliczkę. Układamy perliczkę w brytfannie odpowiedniej wielkości, dolewamy pół szklanki wody i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 30 minut.
W tym czasie obieramy pomarańcze, rozdzielamy je na części. Po upływie 10 minut dostajemy piwniczkę z piekarnika. Smarujemy ją miodem i obkładamy ją pomarańczami – jeśli na dnie brytfanny jest mało sosu, dolewamy jeszcze pół szklanki wody. Pieczemy perliczkę dalsze 20 minut do pół godziny – powinna być zarumieniona, a mięso upieczone do kości (nakłuć mięso w udku i obserwować wypływający sos – jeśli jest różowy, perliczka wymaga dopieczenia, jeśli jest przezroczysty, perliczka jest gotowa).
Wyjmujemy brytfannę, przykrywamy ją kawałkiem folii aluminiowej i odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie kroimy perliczkę na osiem kawałków i układamy na ogrzanym półmisku, dekorując kawałkami pomarańczy. Sos z brytfanki doprawiamy do smaku sokiem z cytryny oraz, ewentualnie, solą, pieprzem i gałką, podajemy w sosjerce. Serwujemy z małymi pieczonymi ziemniaczkami lub puree.

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie