W skrócie
Zielone pesto
To pesto to zaledwie kilka minut roboty. Potrzeba 4-5 składników i trochę siły, bo składniki trzeba po prostu zmiażdżyć. Włoskie słowo „pestare” oznacza „ubijać” lub „miażdżyć” i właśnie od niego wzięła się nazwa ziołowego sosu, który nieraz uratował honor niejednej pani domu. Włoskie mammy używały do przygotowania pesto moździerza lub po prostu drewnianej pałki.
Pierwszy sos tego typu nazywał się moretum. Starożytni Rzymianie przyrządzali go z czosnku, soli, sera, ziół, oliwy z oliwek i octu, a czasem - orzeszków piniowych. W swoich dziełach chwalił go Wergiliusz. Kucharze i kucharki w swej kreatywności zmieniali składniki sosu – do moretum używano orzechów włoskich, a w XIX wieku do pasty dodano bazylii. Tak powstało pesto genovese, które znamy dziś.
Pesto z polskich lasów
Gdyby starożytni Rzymianie albo współcześni Włosi mieli w swoich lasach czosnek niedźwiedzi, to pewnie szybko zrobiliby z niego pesto. Jego smaku nie da się porównać z żadnym włoskim sosem - głęboki aromat, zbalansowana ostrość i kremowa konsystencja. Niebo w gębie.
Wykonanie zajmuje dosłownie 5 minut. Najważniejszy składnik to oczywiście sam czosnek niedźwiedzi. To prawdziwa bomba witamin, minerałów i związków o działaniu podobnym do antybiotyków i roślina chroniona, którą zbierać trzeba odpowiedzialnie. Więcej na ten temat przeczytacie tutaj.
Do przygotowania pesto potrzebujecie jeszcze orzechów, które nadadzą mu strukturę. Moja ulubiona kombinacja zawiera migdały, które lekko podpiekam na patelni. Jeśli wolisz orzechy włoskie - nie ma problemu. Dobrze sprawdzają się też nerkowce albo orzechy pekan. Warto spróbować pesto z czosnku niedźwiedziego w różnych wersjach.
Ważny składnik, który decyduje nie tylko o smaku, ale również o wartościach odżywczych pesto to oliwa. Ja używam oliwy extra virgin. Równie zdrowe są oleje z orzechów albo awokado, olej lniany lub rzepakowy tłoczony na zimno a w ostateczności - olej słonecznikowy. Do blendera dodaję też trochę startego parmezanu, który daje pesto włoski pazur. I to właściwie wszystko.
Zobacz także: Pyszny makaron z pesto na obiad. Przepis z bazylią, parmezanem i orzeszkami piniowymi. Wyśmienite danie z kuchni włoskiej
Pesto z czosnku niedźwiedziego - przepis

(przygotowanie 5 min)
Sprzęt - blender
Składniki:
- 150 g czosnku niedźwiedziego
- 50 g migdałów ze skórką
- 60 g oliwy z oliwek
- 25 g tartego gran padano
- 1 łyżka soku z cytryny
- sól, świeżo mielony pieprz
Sprawdź także: Pikantne guacamole na imprezę w gronie znajomych. Przepis na pastę z awokado do kawałków tortilli lub frytek
Jak zrobić pesto z czosnku niedźwiedziego?
- Czosnek niedźwiedzi umyj i osusz. Posiekaj z grubsza na 1-2 centymetrowe kawałki. Migdały upraż na suchej patelni.
- Migdały i ser umieść w blenderze lub malakserze. Zmiel na drobną mąkę grubości bułki tartej. Dolej oliwę i wymieszaj. Partiami dodawaj czosnek niedźwiedzi cały czas blendując. Dopraw sokiem z cytryny, solą i świeżo mielonym pieprzem.
- Przełóż pesto do wyparzonych wcześniej słoików. Zalej wierzch każdego słoika dodatkową oliwą.
Uwagi: pesto z czosnku niedźwiedziego dobrze przechowuje się w lodówce. Pamiętaj jednak, żeby do każdego słoiczka, po nałożeniu pesto wlać dodatkowo kilka łyżek oliwy. Powinna dokładnie przykryć powierzchnię sosu i odciąć dostęp powietrza. Czynność tę powtarzamy za każdym razem, gdy wyjmiemy ze słoiczka kilka łyżek. Pesto można też mrozić – w pojemnikach do zamrażania wytrzyma w lodówce do kolejnych zbiorów.
Zachęcamy także do wypróbowania przepisu na pesto z liści rzodkiewki. Idealne do wiosennych kanapek.
O AUTORCE
Plate By Kate
Autorka bloga - Kasia Nowicka - jest dziennikarką, producentką, a prywatnie mamą i wielbicielką podróży. Mówi o sobie: „Lubię karmić ludzi. Po prostu”. I dodaje: - Będzie mi szalenie miło, jeśli polubisz moją stronę na Facebooku i zaobserwujesz mój profil na Instagramie.
Zobacz też inne przepisy ze Strony Kuchni:
Pyszna kawa z pianką
kup teraz

KMF 15321 B Spieniacz KOENIC
elektryczny spieniacz do mleka koenic kmf 15321 b …
kup teraz

MKW-03M Spieniacz MPM
elektryczny spieniacz do mleka o mocy 500 w, posia…
kup teraz

KNF 100 Spieniacz do mleka KOENIC
urządzenie do spieniania mleka zasilane 2 bateriam…
kup teraz

1014-03 Cremio II SST Spieniacz do mleka MELITTA
elektryczny spieniacz do mleka o mocy 600 w, posia…
kup teraz

KMF 5212 Spieniacz KOENIC
spieniacz do mleka koenic kmf 5212 zapewni spienio…
kup teraz

24019 Hot & Cold Spieniacz JURA
elektryczny spieniacz do mleka o mocy 650 w, dwie …
kup teraz

FD 4011 Spieniacz do mleka AMICA
elektryczny spieniacz do mleka o mocy 600 w, posia…
kup teraz

SM 3584 Inox Spieniacz SEVERIN
elektryczny indukcyjny spieniacz do mleka o mocy 4…
kup teraz

287804 Pistacjowy VINTAGE Spieniacz ARIETE
elektryczny spieniacz do mleka o mocy 500 w, posia…
kup teraz

287805 Błękitny Spieniacz ARIETE
elektryczny spieniacz do mleka o mocy 500 w, posia…
kup teraz

287803 Beżowy Spieniacz ARIETE
elektryczny spieniacz do mleka o mocy 500 w, posia…
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na Twitterze!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?
Dzieje się w Polsce i na świecie – czytaj na i.pl
Erytrol jest szkodliwy?