Składniki
Pieczeń wieprzowa duszona - składniki (na 4 osoby)
- 1 kg wieprzowiny z kością z szynki lub łopatki
- 2 dag mąki pszennej
- 5 dag cebuli
- 4 dag tłuszczu
- szczypta kminku
- sól
Kapusta czerwona zasmażana
- 1,25 kg kapusty czerwonej
- 5 dag tłuszczu
- 3 dag mąki pszennej
- sól, cukier i kwasek cytrynowy do smaku.
Przygotowanie
Mięso płuczę, zdejmuję zbędny tłuszcz, oczyszczam z błon, pobijam tłuczkiem zwilżonym wodą, solę i oprószam mąką. Następnie rozgrzewam tłuszcz na patelni, mięso obsmażam na złoty kolor i przekładam do rondelka. Dodaję tłuszcz, obraną i opłukaną cebulę pokrojoną w talarki, szczyptę kminku, dolewam trochę wody, przykrywam i duszę na wolnym ogniu do miękkości, podlewając od czasu do czasu wodą. Sos i cebulę w czasie duszenia nieco przyrumieniam uważając, aby się nie przypaliły.
Gdy pieczeń jest już miękka, kroję ją w cienkie płaty w poprzek włókien, układam w całość na długim półmisku i oblewam sosem.
Podaję z ziemniakami i kapustą kiszoną zasmażaną lub kapustą czerwoną, również zasmażaną, którą przygotowuję następująco: kapustę obieram, płuczę, szatkuję i zalewam wrzącą wodą. Dodaję trochę tłuszczu i gotuję na silnym ogniu pod przykryciem. Stapiam tłuszcz, wsypuję mąkę, zrumieniam na jasnozłoty kolor i odstawiam. Zasmażkę rozprowadzam wywarem z kapusty, mieszając zagotowuję, łączę z kapustą i ponownie zagotowuję. Na koniec dodaję sól, cukier i kwasek cytrynowy (zamiast octu) do smaku.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?