Pieczone mięso na wielkanocny stół. Polecamy!
Szynka duszona w sosie szałwiowym - przepis:
Składniki: 1 kg szynki wieprzowej, 1 doniczka szałwii, 2 liście laurowe, 4 ziarna ziela angielskiego, 4 ząbki czosnku, 3 szklanki wywaru cielęcego, 1 cebula, 1 marchew, 1 łodyga selera, 3 łyżki oleju, 1/3 kostki masła, pół szklanki śmietany 33%,
Sposób przygotowania:
Mięso doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Marchewki i selera myjemy i kroimy w duża kostkę. W garnku - najlepiej z szerokim dnem - rozgrzewamy olej i 2 łyżki masła. Wkładamy mięso i smażymy, aż się zrumieni z każdej strony. Dodajemy pokrojone jarzyny i cebulę. Następnie wlewamy bulion, ziele angielskie i liść laurowy. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na małym ogniu około 1,5 godziny, aż mięso zmięknie. Mięso wyjmujemy z garnka i odkładamy w ciepłe miejsce. Wywar przecedzamy przez sito, gotujemy, aż zredukuje się do połowy objętości. Czosnek kroimy w plasterki, a szałwię siekamy, przesmażamy na 2 łyżkach masła i dodajemy do wywaru. Dodajemy też śmietanę. Kiedy sos zgęstnieje, zostawiamy go 5 minut na małym ogniu, na końcu dodajemy resztę masła i doprawiamy solą i pieprzem. Szynkę kroimy w plastry i polewamy sosem. Podajemy z bukietem pieczonych warzyw korzeniowych.