Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów
4 z 5
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Wątróbki drobiowe w sosie malinowo-balsamicznym - przepis:...
fot. ABC Kuchni

Pieczone mięso na wielkanocny stół. Polecamy!

Wątróbki drobiowe w sosie malinowo-balsamicznym - przepis:
Składniki: 400 g wątróbki drobiowej oczyszczonej, 2 jabłka, 4 kromki chałki, 2 łyżki oleju, 3 łyżki masła, 1 szklanka mrożonych malin, 2 łyżki octu balsamicznego, pół szklanki wody, 1 łyżka cukru, 50 g mieszanki sałat, sól, pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:
Wątróbkę kroimy na równe duże kawałki. Chałkę opiekamy w tosterze na złoty kolor. Na rozgrzanym oleju smażymy oczyszczoną wątróbkę, przekładamy na talerzyk i doprawiamy solą i pieprzem. Na tej samej oczyszczonej patelni rozpuszczamy połowę masła z cukrem i karmelizujemy na niej obrane i pokrojone w cząstki jabłka, deglasujemy octem balsamicznym. Kiedy ocet odparuje, dodajemy wodę i maliny - redukujemy o połowę, zagęszczamy go resztą masła - dodajemy przesmażoną wątróbkę i całość podgrzewamy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Na talerzu układamy dwa kawałki chałki i na środek wykładamy mix sałat, na który kładziemy duszoną wątróbkę oraz cząstki jabłka i polewamy sosem malinowym.

Zobacz również

Izrael kontra Iran. Kto ma silniejszą armię? [LICZBY]

Izrael kontra Iran. Kto ma silniejszą armię? [LICZBY]

Żałoba w VIII LO. Minutą ciszy uczczono pamięć Emilii, która zginęła na przystanku

Żałoba w VIII LO. Minutą ciszy uczczono pamięć Emilii, która zginęła na przystanku

Polecamy

Czy Polska powinna się włączyć w prace nad HALEU?

Czy Polska powinna się włączyć w prace nad HALEU?

Po trzy kluby z Niemiec i Włoch, a przedstawiciel Belgii po 31 latach w półfinałach

Po trzy kluby z Niemiec i Włoch, a przedstawiciel Belgii po 31 latach w półfinałach

Falstart mistrzyni. Wybrała pokaz mody zamiast rzucanie. W rytmach Patointeligencji

Falstart mistrzyni. Wybrała pokaz mody zamiast rzucanie. W rytmach Patointeligencji