Pieczone mięso na wielkanocny stół. Polecamy!
Wątróbki drobiowe w sosie malinowo-balsamicznym - przepis:
Składniki: 400 g wątróbki drobiowej oczyszczonej, 2 jabłka, 4 kromki chałki, 2 łyżki oleju, 3 łyżki masła, 1 szklanka mrożonych malin, 2 łyżki octu balsamicznego, pół szklanki wody, 1 łyżka cukru, 50 g mieszanki sałat, sól, pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
Wątróbkę kroimy na równe duże kawałki. Chałkę opiekamy w tosterze na złoty kolor. Na rozgrzanym oleju smażymy oczyszczoną wątróbkę, przekładamy na talerzyk i doprawiamy solą i pieprzem. Na tej samej oczyszczonej patelni rozpuszczamy połowę masła z cukrem i karmelizujemy na niej obrane i pokrojone w cząstki jabłka, deglasujemy octem balsamicznym. Kiedy ocet odparuje, dodajemy wodę i maliny - redukujemy o połowę, zagęszczamy go resztą masła - dodajemy przesmażoną wątróbkę i całość podgrzewamy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Na talerzu układamy dwa kawałki chałki i na środek wykładamy mix sałat, na który kładziemy duszoną wątróbkę oraz cząstki jabłka i polewamy sosem malinowym.