Pieczone mięso na wielkanocny stół. Polecamy!
Pierś kaczki sous vide z sosem żurawinowym - przepis:
Składniki: 4 piersi z kaczki, 2 łyżki masła, 3 łyżeczki soli, pół łyżeczki pieprzu, 1 łyżeczka cukru, 4 gałązki świeżego majeranku, 1 łyżeczka posiekanego czosnku. Sos: 1 szklanka żurawiny świeżej lub mrożonej, pół szklanki cukru, 1/3 kostki masła, sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Piersi kacze myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Układamy na talerzu skórą do dołu. Wszystkie przyprawy i czosnek mieszamy razem i zasypujemy nimi mięso. Zawijamy w folię spożywczą, wkładamy do lodówki na min. 12 godzin. Zamarynowane piersi obmywamy pod bieżąca wodą z przypraw i suszymy ręcznikiem papierowym. Pakujemy w woreczki sous vide razem z masłem i majerankiem. Gotujemy przez 3 godziny w temperaturze 59 stopni. Następnie wkładamy do zimnej wody. Kaczkę wyjmujemy z woreczków i nacinamy skórę, kładziemy skórą do dołu na zimnej patelni. Powoli podgrzewamy patelnię, żeby wytopić jak najwięcej tłuszczu. Kiedy skóra stanie się chrupiąca, obsmażamy minutę na drugiej stronie. Przygotowujemy sos: do rondelka wkładamy żurawinę, zasypujemy cukrem i stawiamy na ogniu. Gotujemy, aż puści sok. Gdy zgęstnieje, doprawiamy solą i pieprzem. Na koniec dodajemy masło.