Pieczone ziemniaki w sosie pieczarkowym
Składniki:
- 4 duże ziemniaki
- 300 g pieczarek
- 3 łyżki stołowe oleju
- 3 łyżki stołowe mąki
- 300 ml mleka
- 150 ml śmietany
- 1 łyżka stołowa sosu sojowego
- pieprz
Przygotowanie:
Nastaw piekarnik na 225 stopni. Umyj ziemniaki i przełóż do formy do pieczenia. Kiedy piekarnik się nagrzeje, wstaw ziemniaki i piecz około godzinę.
W tym czasie oczyść pieczarki pędzelkiem lub obierz kapelusze ze skórki i pokrój na cienkie plasterki. Wlej olej do dużego rondla i postaw na dużym ogniu. Wrzuć pieczarki na rozgrzany olej i smaż tak długo, aż puszczą wodę, potem zmniejsz ogień i smaż dalej, aż woda wyparuje. Posyp pieczarki mąką, wymieszaj, a potem dodaj mleko i śmietanę. Podgrzewaj sos na małym ogniu 10 minut, często mieszaj. Na samym końcu dodaj sos sojowy i pieprz do smaku.
Sprawdź patyczkiem lub wykałaczką, czy ziemniaki są miękkie w środku. Jeśli sos będzie gotowy zanim ziemniaki się upieką, zdejmij go z ognia i odstaw, a potem podgrzej przed jedzeniem. Kiedy ziemniaki będą już upieczone, natnij każdy z nich na krzyż i naciśnij trochę po bokach, żeby się otworzył. Uważaj na palce, ziemniaki są gorące! Nałóż sos do ziemniaka lub podaj go na talerzu.
Smacznego !
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?