Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Pieczony bez kości

Karolina Pacyńska
Pieczony bez kości
Pieczony bez kości Karolina Pacyńska
Prezentujemy przepis na danie z kurczaka. Jego autorem jest Karolina Pacyńska

Pieczony bez kości

Składniki:

  • cały duży kurczak - wytrybować

Farsz:

  • 250 gram ryżu - ugotować na średnio twardy
  • 4 duże pieczarki - utrzeć na dużych oczkach
  • 1 średnia marchewka - utrzeć na dużych oczkach
  • 1 średnia pietruszka - utrzeć na dużych oczkach
  • 3 gałązki zielonej pietruszki - poszatkować
  • 2 surowe jajka - wbić bez skorupek
  • 1 cebula - pokroić w kostkę
  • 2 ząbki czosnku - drobno pokroić
  • przyprawy: "Kucharek" (3 łyżeczki), czerwona mielona papryka słodka (3 łyżeczki) i ostra (1 łyżeczka), przyprawa do kurczaka firmy "Zapach" (całe opakowanie), majeranek (2 łyżeczki), czosnek suszony (1 łyżeczka), przyprawa do zup i sosów typu Maggi, olej, sól i pieprz (do smaku)

Wykonanie:

1.Wytrybuj kurczaka. Jednocześnie możesz ugotować ryż w osolonej wodzie.
TRYBOWANIE:
Połóż kurczaka na szyi - ruchem okrężnym natnij skórę wokół kupra. Skórę trzymaj ręką, odetnij mięso od kości na chrząstkach mostka. Przetnij staw kości grzbietowej i udowej, odsłaniaj dalsze kości i analogicznie postąp z drugą stroną kurczaka. Odwróć kurczaka częścią piersiową do dołu i wprowadź nóż pomiędzy kość grzbietową a skórę w celu jej odcięcia. Natnij ruchem okrężnym skórę wokół stawu kolanowego. Odetnij mięśnie piersiowe od kości mostka. Analogicznie z drugiej strony kurczaka. Wyjmij kość udową odcinając ścięgna i mięso od kości, kość piszczelową przetnij uderzając nożem, wówczas część kości piszczelowej wraz ze stawem kolanowym wyjdzie swobodnie, w tym celu wcześniej nacięto ruchem okrężnym skórę wokół stawu kolanowego. Kości ze skrzydełek wyjmij analogicznie jak kość udową z nacięciem okrężnym skóry wokół stawu kolanowego, z tym że odetnij ostatnią, trzecią część skrzydełka.

2. Nasącz kurczaka przyprawą do zup i sosów typu Maggi i posyp go całego na zewnątrz i wewnątrz około 1/3 mieszanki wszystkich sypkich przypraw. "Zszyj' wykałaczkami otwory na skrzydełkach i nóżkach oraz szyi. Przełóż do wysmarowanej olejem brytfanny/naczynia żaroodpornego.

3. Przygotuj farsz: Do miski przełóż ugotowany ryż, pieczarki, marchewkę, pietruszkę i natkę pietruszki, cebulę, czosnek oraz wbij jajka. Dodaj pozostałe 2/3 przypraw. Dokładnie wymieszaj składniki.

4. Delikatnie nadziej kurczaka farszem. Możesz go dodatkowo posypać przyprawą do kurczaka, jeśli podczas nadziewania przyprawy się zsunęły ze skórki.

5. Wstaw kurczaka do nagrzanego do 200 stopni Celsjusza piekarnika. Piecz w tej temperaturze przez około 15-20 minut, następnie zmniejsz temperaturę do 180 stopni i piecz około 50-60 minut. Na około 5-10 minut przed wyjęciem odkryj brytfannę/naczynie żaroodporne, aby skórka idealnie się dopiekła na złocisty kolor.

6.Podawaj jako samodzielne danie lub dodatek do gotowanych warzyw.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski