Piekarnia Wiejska w Zębowie wypieka chleby naturalne na kwasie w piecu opalanym drewnem. Większość prac takich ja formowanie ciasta czy bułek, układanie i wsadzanie chlebów na łopacie do pieca jest wykonywana ręcznie .Pieczywo wypiekane jest w naturalnych warunkach i bardzo długo zachowuje świeżość.
W swej ofercie posiadamy:
Chleb żytni wielkopolski w dwóch postaciach okrągły i w formie prostokątnej o wadze 1,3 kg wyrabiany jest z kwasu chlebowego z maki żytniej. Nagrodzony wieloma nagrodami ( perła 2008 na Międzynarodowych Targach Poznańskich, Rękodzieło ekologiczne 2008 w Lublinie , chleb posiada wpis na krajową listę produktów regionalnych i tradycyjnych ,co oznacza ze jest wytwarzany z starodawnych receptur ).
Chleb razowy, o wadze 1,3kg wyrabiany jest z kwasu chlebowego z maki żytniej razowej, Chleb orkiszowy o wadze 0,9 kg w skład który wchodzi mąka orkiszowa (60%) oraz kwas chlebowy żytni
Chleb wiejski o wadze 2,5kg składa się z mąki pszennej chlebowej 40% i kwasu chlebowego ,format okrągły wypieka się go bezpośrednio na cegle
Chleb z Korbolem (dynią) skład chleba to przecier z dyni ,kwas chlebowy żytni , mąka żytnia.
Chleb żytni wielkopolski z ziarnami w jego skład wchodzi mąka żytnia i kwas chlebowy oraz ziarno słonecznika i siemie lniane
Prócz chlebów wypiekamy również bułki, ciastka, drożdżówki, pączki itp.
Chleby nasze nie mają w składzie drożdży piekarskich!
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?