Pielemieny to rodzaj pierogów (mniejszych, bo z ciasta wycina się je w Rosji zazwyczaj kieliszkiem, a nie jak w Polsce szklan
ką) z dość luźnym farszem mięsnym. Pielmieni nadziewa się surowym mięsem mielonym! Nie jak w Polsce podsmażonym, ale właśnie surowym. Może być to farsz wołowy, wieprzowy albo wołowo-wieprzowy. Te ostatnie, mieszane, to nazywają się pielemienami syberyjskimi. Tajemnica ich wspaniałego smaku tkwi w tym, że podczas gotowania z mięsa wydziela się bulionik. Jest on aromatyczny, smaczny i dodaje potrawie lekkości. Pielemieny są jak puch, szczególnie wtedy, gdy doda się do nich śmietanę. Rosyjskie pielemieny są wyłącznie z mięsem!
Polecamy: Przepisy i porady kulinarne na GłosWielkopolski.pl
PRZEPIS
Składniki
ciasto:
- 2 szklanki mąki
- ponad 1/2 szklanki wody
- jajko
- sól
farsz:
- 300 g mięsa mielonego woł-wieprz.
- cebula
- łyżka masła
- szczypta gałki muszkatołowej
- sól, pieprz
Ciasto przygotować tak, jak do tradycyjnych pierogów. Wyciąć mniejsze krążki kieliszkiem, włożyć nadzienie i gotować we wrzątku (osolonym, niektórzy dodają do wody także warzywa ) około 15 minut aż wszystkie wypłyną na wierzch. Czas gotowania uzależniony jest od ich ilości w garnku oraz od tego ile nadzienia włożyliśmy do ciasta.
Do jedzenia podać należy śmietanę, najlepiej 18 procentową. Można też oblać je rosołkiem, w ktorym się ugotowały.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?