Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Piernik z orzechową nutką

ELKA
Bożonarodzeniowe przysmaki potrzebują trzech, czterech tygodni, aby zmięknąć i skruszeć.

Składniki:
2 szklanki cukru
3 szklanki mąki
2 szklanki mleka
1,5 kostki margaryny
3 jajka
3 łyżki powideł śliwkowych
2 łyżki kakao
2 łyżki sody
5 dag orzechów włoskich
przyprawa do pierników
margaryna
polewa czekoladowa

Przygotowanie:
Mąkę wymieszać z sodą oraz kakao i przesiać do dużej miski. Margarynę utrzeć z cukrem na puszystą masę, w trakcie ucierania wbijać po jednym żółtku.

Dodać powidła, mleko, porcjami wsypywać mąkę, cały czas mieszając. Na końcu dodać rodzynki i posiekane orzechy oraz ubitą na sztywno pianę z białek.

Polecamy: Przepisy i porady kulinarne na GłosWielkopolski.pl

Dokładnie wymieszać. Przelać do dużej prostokątnej formy posmarowanej margaryną i wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 50 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

Zimny piernik polać polewą czekoladową.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski