18+

Treść tylko dla pełnoletnich

Kolejna strona może zawierać treści nieodpowiednie dla osób niepełnoletnich. Jeśli chcesz do niej dotrzeć, wybierz niżej odpowiedni przycisk!

Pierniki pani Moniki wyglądają jak dzieła sztuki! [ZOBACZ ZDJĘCIA]

Magdalena Baranowska-Szczepańska
Prawda, że te pierniki to małe dzieła sztuki? Fot. Monika Mężyńska-Jakóbczyk
Mienią się kolorami. Ozdobione są koralikami i pięknymi polewami. Pierniki wypiekane przez Monikę Mężyńską-Jakóbczyk, z wykształcenia artystkę, wyglądają jak małe dzieła sztuki - pisze Magdalena Baranowska-Szczepańska.

Dla niektórych nie ma świąt Bożego Narodzenia bez karpia, dla innych bez makowca, natomiast dla mnie nie ma świąt bez pierniczków domowej roboty - mówi Monika Mężyńska-Jakóbczyk, z wykształcenia artystka, mama 3-letniej Janiny, nasza czytelniczka. Córka pomaga jej w pieczeniu świątecznych smakołyków. A pierniki pani Moniki są wyjątkowe nie tylko w formie, ale i wyglądzie.

- Robione są według przepisu przekazywanego w mojej rodzinie z pokolenia na pokolenie. Bardzo pilnujemy, by wszystko było zgodne z tą starą procedurą. Jako kilkuletnia dziewczynka zaczęłam piec pierniczki razem z moją babcią i tak mi już zostało - piekę je co roku, w dużych ilościach, jednak tajemniczym sposobem, niezależnie od tego, jak wiele ciastek wyjdzie z piekarnika, to wszystkie znikają w błyskawicznym tempie - opowiada pani Monika.

Polecamy: Kulinarium, czyli przepisy i porady na GłosWielkopolski.pl

Wyrób pierniczków to rytuał. Wszystko zaczyna się od planowania i ugniecenia w moździerzu przypraw. Trzeba to zrobić starannie, z sercem i bez pośpiechu. Ich kompozycja to sekret niesamowitego smaku i zapachu pierników. Nie warto zdawać się na sklepowe gotowe przyprawy.
- To jakby odebrać piernikom domową duszę - argumentuje pani Monika.

Przygotowanie ciasta i jego leżakowanie w lodówce lub na zimnej werandzie, to kolejny etap. Później pieczenie i szaleństwo wykrawania, doboru foremek. A foremek w domu miłośniczki wypiekania świątecznego ciasta jest tak wiele, że trudno je policzyć.
- Mam ich setki, kupowane są wszędzie tam, gdzie pojadę i je zobaczę. Znajomi też je przywożą. Są więc prawie z całego świata - mówi M. Mężyńska-Jakóbczyk i zdradza, że niektóre foremki wykonała własnoręcznie.

- Bo nikt do tej pory nie wykonał foremki na przykład w kształcie psa jedynej słusznej rasy, czyli flat coated retrievera - dodaje.
Grand finale piernikowego szaleństwa, to dekorowanie! Etap najbardziej czasochłonny, ale jakże satysfakcjonujący.
Pierniczki potrafią być pyszne bez jakichkolwiek ozdób lub jedynie pomalowane zwykłym lukrem, czekoladą czy ozdobione bakaliami.

- Mnie to nie wystarcza - od moich pierniczków wymagam, by były także ucztą dla oczu. Potrafię poświęcić kilka, czy też kilkanaście wieczorów z rzędu, by barwić lukier na najbardziej szalone kolory i dbając o jego konsystencję, rozprowadzać go dokładnie po pierniczkach. Używam ozdób każdego możliwego rodzaju - od cukrowych posypek we wszystkich kolorach tęczy, przez czekoladowe, złocone i srebrzone kulki, gwiazdki i śnieżynki, po orzechy, migdały i cytrusowe skórki. Dekoracje wędrują na nieco miękki jeszcze lukier, tak, by lekko w nim zatonąć, a jednocześnie nie uszkodzić satynowej lukrowej powłoki - zdradza sekrety swojej kuchni nasza bohaterka.

A później pierniki można już jeść, udekorować nimi choinkę, zapakować i obdarowywać nimi gości. Niektórzy celowo ich nie jedzą, bo żal jest im zjeść tak ładne ciastka. Ile pierników w tym roku zrobiła pani Monika z pomocą córki? - Tego nie da się policzyć - mówią zgodnie obie.

Czy piernik jest pieprzny?
Okazuje się, że nazwa piernik wywodzi się od staropolskiego słowa "pierny", czyli pieprzny. Z dawnych zapisów wynika, że pierwszy cech piernikarzy (kichlarzy) powstał w Polsce, w Krakowie. Dziś pierniki pieczone są wszędzie. Każdy region ma swoje ulubione dodatki, dzięki którym ciastka mają niepowtarzalny smak. Wszystkie jednak robione są z mieszaniny mąki pszennej i żytniej, mleka, jajek, karmelizowanego cukru oraz miodu, który jest przyprawiony mocno cynamonem, imbirem, a czasem także goździkami, kardamonem, gałką muszkatołową, anyżem czy nawet lawendą. Pierniki symbolizują powodzenie. Pierniki są suche, twarde, a duża ilość przypraw korzennych sprawia, że długo się nie psują i mogą być przechowywane przez kilka miesięcy.

FLESZ: Kiedy będzie wiosna? Zwierzęta dają sygnały.

Wideo

Rozpowszechnianie niniejszego artykułu możliwe jest tylko i wyłącznie zgodnie z postanowieniami „Regulaminu korzystania z artykułów prasowych”i po wcześniejszym uiszczeniu należności, zgodnie z cennikiem.

Komentarze 4

Ta strona jest chroniona przez reCAPTCHA i obowiązują na niej polityka prywatności oraz warunki korzystania z usługi firmy Google. Dodając komentarz, akceptujesz regulamin oraz Politykę Prywatności.

Podaj powód zgłoszenia

k
km45

Piekne, ale czy jadalne?

p
p

A jak sie robi taki granatowy lukier??????????

p
p

A jak sie robi taki granatowy lukier??????????

P
PIERNIKI

WYGLADAJA PIEKNIE

Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3