Składniki (na 4 osoby)
Ciasto:
- 40 dag mąki pszennej
- 1 jajko
- woda
- sól
Nadzienie:
- 60 dag kapusty kiszonej
- 20 dag gotowanej wieprzowiny
- 8 dag cebuli
- 3 dag smalcu
- pieprz i sól do smaku
- 5 dag boczku wędzonego do polania pierogów
Przygotowanie
Najpierw gotuję kapustę kiszoną w odkrytym naczyniu, odcedzam i odciśniętą dokładnie siekam, a mięso gotowane mielę przez maszynkę. Następnie obraną cebulę drobno kroję i zasmażam na tłuszczu, dodaję odciśniętą kapustę i zmielone mięso. Nadzienie przyprawiam pieprzem, solą i podsmażam, aby nadzienie nieco odparowało, przestudzam.
Przygotowuję ciasto: mąkę przesiewam, robię wgłębienie, wlewam jajko, dodaję wodę, sól i robię ciasto starannie je zagniatając. Wyrobione ciasto wałkuję i wykrawam pierogi. Na każdy krążek ciasta nakładam łyżeczką nadzienie, sklejam uważnie i staram się, by nadzienie nie dostało się pomiędzy dwa brzegi sklejonego pierogu. Pierogi odkładam na stolnicy posypanej mąką. Po wyrobieniu całości, wrzucam je do wrzącej, posolonej wody, w takiej ilości, by swobodnie pływały i mieszam. Gotuję na silnym ogniu, gdy pierogi się zagotują i raz się obrócą, wybieram łyżką cedzakową. Przed podaniem polewam przetopionym boczkiem wędzonym.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?