18+

Treść tylko dla pełnoletnich

Kolejna strona może zawierać treści nieodpowiednie dla osób niepełnoletnich. Jeśli chcesz do niej dotrzeć, wybierz niżej odpowiedni przycisk!

Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Pierogi z kapustą i mięsem

Waldemar Kurowski
12.09.2012 walbrzych..restauracja serwujaca pierogi - pirogowa chata..pierogi jedzenie lokal gastronomiczny gastronomia..dariusz gdesz / polskapresse  gazeta wroclawska..
12.09.2012 walbrzych..restauracja serwujaca pierogi - pirogowa chata..pierogi jedzenie lokal gastronomiczny gastronomia..dariusz gdesz / polskapresse gazeta wroclawska.. brak
Ile gospodyń, tyle pewnie sposobów gotowania pierogów. Na pewno różnią się farszem, ale i na ciasto każda ma swój patent. Dziś pierogi z kapusta i mięsem, takie, jakie najbardziej lubi moja rodzina

Składniki (na 4 osoby)

Ciasto:

  • 40 dag mąki pszennej
  • 1 jajko
  • woda
  • sól

Nadzienie:

  • 60 dag kapusty kiszonej
  • 20 dag gotowanej wieprzowiny
  • 8 dag cebuli
  • 3 dag smalcu
  • pieprz i sól do smaku
  • 5 dag boczku wędzonego do polania pierogów

Przygotowanie

Najpierw gotuję kapustę kiszoną w odkrytym naczyniu, odcedzam i odciśniętą dokładnie siekam, a mięso gotowane mielę przez maszynkę. Następnie obraną cebulę drobno kroję i zasmażam na tłuszczu, dodaję odciśniętą kapustę i zmielone mięso. Nadzienie przyprawiam pieprzem, solą i podsmażam, aby nadzienie nieco odparowało, przestudzam.
Przygotowuję ciasto: mąkę przesiewam, robię wgłębienie, wlewam jajko, dodaję wodę, sól i robię ciasto starannie je zagniatając. Wyrobione ciasto wałkuję i wykrawam pierogi. Na każdy krążek ciasta nakładam łyżeczką nadzienie, sklejam uważnie i staram się, by nadzienie nie dostało się pomiędzy dwa brzegi sklejonego pierogu. Pierogi odkładam na stolnicy posypanej mąką. Po wyrobieniu całości, wrzucam je do wrzącej, posolonej wody, w takiej ilości, by swobodnie pływały i mieszam. Gotuję na silnym ogniu, gdy pierogi się zagotują i raz się obrócą, wybieram łyżką cedzakową. Przed podaniem polewam przetopionym boczkiem wędzonym.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski