Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Pierogi z kaszanką, miętą czy kaszą? Poznaj przepisy

Elżbieta Podolska
Pierogi z kaszanką, miętą czy kaszą? Poznaj przepisy
Pierogi z kaszanką, miętą czy kaszą? Poznaj przepisy Waldemar Wylegalski
Mogą być z mięsem, kapustą, grzybami, serem, ziemniakami, miętą i owocami. Podawane na ostro i słodko. Mogą być daniem głównym albo jedynie dodatkiem. Co ciekawe, większość je uwielbia. To po prostu pierogi - pisze Elżbieta Podolska.

Istnieją we wszystkich kuchniach na świecie. Różnie przyrządzane i podawane, ale zawsze wspaniałe i smaczne. Mogą być z bardzo dziwnymi farszami: jajkami na twardo, miodem, czekoladą, rybami, a nawet marmoladą.

Pierogi znane są w Polsce prawdopodobnie już od XIII w. Sprowadzone zostały przypuszczalnie z Dalekiego Wschodu poprzez Ruś. Podobno biskup Jacek Odrowąż zachwycił się ich smakiem podczas bytności w Kijowie i dzięki niemu zagościły w Polsce. Kiedyś pierogi przygotowywane były wyłącznie z okazji świąt i każde miało swój różniący się farszem i kształtem pieróg, np.: "kurniki" - duże pierogi weselne z różnymi nadzieniami, zawsze z dodatkiem mięsa kurzego; "knysze" - pierogi żałobne, podawane na stypie; "koladki" - pieczone w styczniu, w okresie kolędowania; "hreczuszki" - przyrządzane z mąki gryczanej; "sanieżki" i "socznie" - słodkie pierożki pieczone najczęściej z okazji imienin. Zapraszamy w podróż po ich królestwie. Pierogi są bardzo wdzięcznym daniem do przygotowania, chociażby z tego względu, że można zrobić ich dużo więcej i po prostu zamrozić. Chyba że jak teściowa jednej z naszych koleżanek co piątek od 63 lat robi mężowi świeżutkie pierogi ruskie.

Polecamy: Przepisy i porady kulinarne na GłosWielkopolski.pl

Pracę rozpoczynamy od przygotowania ciasta. Na około 70 pierogów potrzebujemy 1 kg mąki, 1 jajko, szczyptę soli, około 3 szklanek wody. Są dwie szkoły: z jajka bierze się jedynie białko i dodaje letnią wodę. Są też tacy, którzy używają wodę gazowaną, bo wtedy ciasto jest bardziej pulchne. Po prostu trzeba samemu wypróbować. Mąkę wsypujemy do miski. Ja biorę ciepłą wodę niegazowaną, jajko i sól - roztrzepujemy, a następnie łączymy z mąką. Ciasto wyjmujemy na stolnicę i ugniatamy do uzyskania gładkiej, jednolitej konsystencji. Tak przygotowane rozwałkowujemy do grubości ok. 2-3 mm. Następnie wycinamy krążki o średnicy ok. 7 centymetrów (najlepiej robić to przy pomocy szklanki do drinków. Zwykła jest nieco za mała). Nakładamy farsz. Krążek składamy na połowę i dokładnie sklejamy. Ja robię to palcami. Jest to najdokładniejszy sposób sklejania pierogów. Od tego zależy, czy nie rozpadną się podczas gotowania.

Pierogi niani z miętą

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków ugotowanych,
  • 1 kg sera twarogowego tłustego,
  • sól,
  • 2 jajka,
  • pieprz,
  • dwie średnie cebule,
  • łyżka masła,
  • pęczek świeżej mięty lub duża łyżka suszonej.

Przygotowanie:
Ugotowane ziemniaki wraz z serem przeciskamy przez praskę lub mielimy w maszynce do mięsa. Wbijamy jajka, dodajemy przyprawy, nie żałujemy pieprzu, wraz z posiekaną miętą. Dokładnie mieszamy. Teraz wrzucamy do farszu na mocno złoty kolor usmażoną na tłuszczu cebulę pokrojoną w drobną kostkę. Ponownie mieszamy i próbujemy. Farsz musi mieć wyraźnie miętowy smak z lekką nutą pieprzu. Po-dajemy ze smażoną cebulką i boczkiem oraz gęstą śmietaną.

Pierogi z kaszanką

Składniki:

  • kaszanka w skórce,
  • cebula,
  • sól,
  • pieprz,
  • cynamon

Przygotowanie:
To danie pochodzi z kuchni śląskiej. Kaszankę obieramy ze skórki i kroimy w plastry. Jedną cebulę szatkujemy w kostkę i podsmażamy na patelni, następnie dodajemy kaszankę. Smażymy razem, mieszając. Doprawiamy pieprzem i szczyptą cynamonu. Jeśli jest nadmiar tłuszczu, odciskamy go z kaszanki. Tak przygotowaną nakładamy na ciasto.

Pierogi z kaszą gryczaną

Składniki:

  • woreczek kaszy gryczanej,
  • jedna średnia cebula,
  • kopiasta łyżka masła,
  • trochę oliwy,
  • parę łyżek wody,
  • sól,
  • pieprz.

Przygotowanie:
Kaszę ugotować. W tym samym czasie, usmażyć cebulę na oliwie. Gdy cebula będzie złota, zdjąć ją z ognia, poczekać aż przestygnie, dodać do patelni z 5 łyżek wody. Wysypać kaszę i dusić, woda szybko powinna wyparować, albo wsiąknąć. Dodać masło, zamieszać, aż kasza je wpije.
Doprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać z przesmażoną cebulką i skwarkami.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski