Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Pierogi z mięsem doskonałe nie tylko do barszczu

Elżbieta Podolska
Pierogi z mięsem - pyszna propozycja na obiad
Pierogi z mięsem - pyszna propozycja na obiad Waldemar Wylegalski
Do barszczyku, z cebulką, ze słoninką - ślinka cieknie na samą myśl o pierożkach z mięsem.

Składniki :
Ciasto:

  • 50 dag mąki,
  • 220 ml wody,
  • żółtko,
  • łyżeczka masła,
  • sól

Farsz:

  • kurczak albo inne gotowane mięso,
  • włoszczyzna rosołowa (marchew, korzeń pietruszki, seler, por),
  • sól,
  • pieprz,
  • jajko

Polecamy: Kulinarium, czyli przepisy i porady na GłosWielkopolski.pl

Przygotowanie:
Farsz: Bardzo smaczny otrzymamy, łącząc dwa gatunki mięsa, na przykład drób i wołowinę. Mięso i włoszczyznę zalać zimną wodą, osolić i gotować na jak najmniejszym ogniu do miękkości. Pod koniec gotowania przyprawić.
Ugotowane mięso wyjąć i zmielić razem z włoszczyzną. Wymieszać z surowym jajkiem. Przyprawić.

Ciasto na pierogi: Mąkę, sól, masło i żółtko rozetrzeć i cały czas mieszając, wlewać powoli ciepłą wodę.

Zagnieść gładkie ciasto i rozwałkować je na stolnicy posypanej mąką. Wykrawać kółka i nakładać łyżeczką farsz. Dokładnie sklejać.

Pierogi gotować w osolonej wodzie z dodatkiem oleju.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski