Składniki :
Ciasto:
- 50 dag mąki,
- 220 ml wody,
- żółtko,
- łyżeczka masła,
- sól
Farsz:
- kurczak albo inne gotowane mięso,
- włoszczyzna rosołowa (marchew, korzeń pietruszki, seler, por),
- sól,
- pieprz,
- jajko
Polecamy: Kulinarium, czyli przepisy i porady na GłosWielkopolski.pl
Przygotowanie:
Farsz: Bardzo smaczny otrzymamy, łącząc dwa gatunki mięsa, na przykład drób i wołowinę. Mięso i włoszczyznę zalać zimną wodą, osolić i gotować na jak najmniejszym ogniu do miękkości. Pod koniec gotowania przyprawić.
Ugotowane mięso wyjąć i zmielić razem z włoszczyzną. Wymieszać z surowym jajkiem. Przyprawić.
Ciasto na pierogi: Mąkę, sól, masło i żółtko rozetrzeć i cały czas mieszając, wlewać powoli ciepłą wodę.
Zagnieść gładkie ciasto i rozwałkować je na stolnicy posypanej mąką. Wykrawać kółka i nakładać łyżeczką farsz. Dokładnie sklejać.
Pierogi gotować w osolonej wodzie z dodatkiem oleju.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?