Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Pierogi z pieczarkami

Kamilla Placko-Wozińska
Kamilla Placko-Wozińska
Na leśne grzyby jeszcze trochę poczekamy. Na bezmięsny obiad proponujemy więc pierogi z pieczarkami. Znakomite z barszczem, rosołem i zupą pomidorową lub na drugie danie z tłuszczem i kapustą.

Pierogi z pieczarkami - składniki

  • 1/2 kg mąki
  • 1 jajko
  • 1 kg pieczarek
  • 3 cebule
  • 2 łyżki masła
  • sól, pieprz do smaku

Pierogi z pieczarkami - przygotowanie

Obrane pieczarki kroimy na większe kawałki, podobnie 2 cebule, dusimy z łyżką masła. Całość mielimy maszynką do mięsa. Klarujemy pozostałe masło, złocimy na nim jedną, drobno pokrojoną cebulę, dodajemy przemieloną masę, sól i pieprz do smaku, mieszamy i ,,wygrzewamy". Po ostudzeniu tak zrobionego farszu, szykujemy ciasto.

Mąkę parzymy wrzątkiem, mieszamy, dodajemy jajko i dokładnie wyrabiamy. Ciasto kroimy na części i po kolei wałkujemy. Gdy jest cienkie wykrawamy (ja robię to dużą, półlitrową szklanką) koła, wkładamy farsz i zalepiamy. Pierogi z pieczarkami wkładamy do gotującej, osolonej wody i gotujemy 3 minuty.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski