Pierogi z pieczarkami - składniki
- 1/2 kg mąki
- 1 jajko
- 1 kg pieczarek
- 3 cebule
- 2 łyżki masła
- sól, pieprz do smaku
Pierogi z pieczarkami - przygotowanie
Obrane pieczarki kroimy na większe kawałki, podobnie 2 cebule, dusimy z łyżką masła. Całość mielimy maszynką do mięsa. Klarujemy pozostałe masło, złocimy na nim jedną, drobno pokrojoną cebulę, dodajemy przemieloną masę, sól i pieprz do smaku, mieszamy i ,,wygrzewamy". Po ostudzeniu tak zrobionego farszu, szykujemy ciasto.
Mąkę parzymy wrzątkiem, mieszamy, dodajemy jajko i dokładnie wyrabiamy. Ciasto kroimy na części i po kolei wałkujemy. Gdy jest cienkie wykrawamy (ja robię to dużą, półlitrową szklanką) koła, wkładamy farsz i zalepiamy. Pierogi z pieczarkami wkładamy do gotującej, osolonej wody i gotujemy 3 minuty.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?