18+

Treść tylko dla pełnoletnich

Kolejna strona może zawierać treści nieodpowiednie dla osób niepełnoletnich. Jeśli chcesz do niej dotrzeć, wybierz niżej odpowiedni przycisk!

Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Pierogi ze szpinakiem

Anastazja Bezduszna
Coraz większa świadomość kulinarna Polaków, a także większe niż kiedyś możliwości nabycia różnorodnych i niedostępnych niegdyś produktów sprawiają, że zielone liście szpinaku zaczynają święcić na polskich stołach prawdziwe triumfy.

Jest to przemiana niezwykle korzystna, ponieważ szpinak zawiera ogromne ilości witamin i związków mineralnych, niezbędnych do prawidłowego wzrostu i funkcjonowania organizmu. Szpinak zawiera antyoksydanty, które chronią organizm przed schorzeniami onkologicznymi, a także dużo magnezu, wzmacniającego układ nerwowy i zmniejszającego podatność na stres.

Osoby na diecie również docenią to zielone warzywo, gdyż jest ono wyjątkowo niskokaloryczne: 100 gramów szpinaku to tylko 16 kalorii! Pamiętać jednak należy, że poza bezdyskusyjnymi walorami odżywczymi, szpinak zawiera także kwas szczawiowy, który w nadmiarze może wpływać odwapniająco na organizm, dlatego zaleca się jeść szpinak w towarzystwie produktów białkowych – sera typu feta, jogurtu naturalnego czy klasycznego jajka sadzonego.

Sposobów przyrządzania szpinaku jest tyle, ile amatorów jego intensywnego, niepowtarzalnego smaku. Jednym z nich jest przepis na pierogi ze szpinakiem.

Składniki:

  • 450 gram mrożonego szpinaku lub 350 świeżego
  • 200 gram twarogu półtłustego
  • 4 kopiaste łyżka sera żółtego startego drobno
  • 3 ząbki czosnku
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki masła do podsmażenia szpinaku
  • ciasto:
  • 0,5 kg mąki pszennej
  • 2 łyżki oleju
  • szklanka mocno ciepłej wody
  • 0,5 łyżeczki soli
  • masełko czosnkowe:
  • 0,5 kostki masła i 2 ząbki czosnku

Przygotowanie
Z mąki, wody, oleju i soli zagnieść elastyczne ciasto, odstawić pod przykryciem na 20 minut.

Szpinak rozmrozić na sicie, odcisnąć sok, podsmażyć na masełku z rozgniecionym czosnkiem, poddusić parę minut, odstawić z ognia i lekko schłodzić. Następnie dodać przeciśnięty przez praskę twaróg i starty na drobnych oczkach ser żółty, doprawić solą i pieprzem.

Ciasto wałkować cienko, wykrawać kółeczka, nakładać farsz, dokładnie zlepiać, gotować w lekko osolonym wrzątku około 5 minut od wypłynięcia.

W tym czasie na patelni roztopić masło, dodać do niego przeciśnięty przez praskę czosnek, wymieszać, polewać pierożki na talerzach.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski