Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Pierogi ziemniaczane z mięsem

Jolanta Perz-Straga
Pierogi ziemniaczane z mięsem
Pierogi ziemniaczane z mięsem Jolanta Perz-Straga
Prezentujemy przepis konkursowy na danie z pyrą. Jego autorek jest Jolanta Perz-Straga.

Pierogi ziemniaczane z mięsem

Składniki
Ciasto na pierogi:

  • 1 kg gotowanych ziemniaków
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej

Ugotowane przestudzone ziemniaki przeciska się przez praskę, dodaje dwa rodzaje mąki, doprawia solą i dokładnie wyrabia, aż ciasto nie będzie się kleić do ręki. Na posypanym mąką blacie wałkujemy ciasto i wykrawamy krążki (szklanka o średnicy 8 cm) na środek krążka kładziemy łyżeczkę farszu.

Składniki
Farsz:

  • 500 g mięsa mielonego
  • 1 cebula
  • 2 łyżeczki majeranku
  • sól morska prowansalska
  • pieprz czarny

Mięso podsmażamy na 1 łyżce oleju z posiekaną cebulą, doprawiamy przyprawami i dusimy ok. 10 minut.

Faszerujemy nim pierogi. Pierogi lepimy tak samo jak pierogi gotowane. Blachę wykładamy papierem do pieczenia, papier smarujemy olejem, układamy pierogi obok siebie, smarujemy pierogi olejem i wstawiamy do nagrzanego piekarnika o temp. 180 stopni z termoobiegiem, pieczemy 40 minut. Po wyciągnięciu zsypujemy do żaroodpornego naczynia, możemy pierogi podać z sosem lub posypane smażoną cebulką.
ZAGŁOSUJ NA TEGO KANDYDATA W PLEBISCYCIE

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski