Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Pierś gęsia na zimno

ELKA
Narodowe święta w różnych krajach świata obchodzone są także kulinarnie, specjalnymi potrawami czy deserami. Co podaje się na świątecznych stołach w innych państwach? - pisze Elżbieta Podolska

Składniki:
1 pierś gęsia
1/2 litra wytrawnego białego wina
1 litr wody
2 łyżki winnego octu białego
żelatyna
białko z jajka kurzego
sól,
liść laurowy,
ziele angielskie,
imbir,
tymianek,
estragon

Przygotowanie:
Pierś (bez skóry) osolić, zalać 1/2 litra białego wina oraz litrem wody. Dodać przyprawy wedle uznania: sól, liść laurowy, ziele angielskie, imbir (najlepiej świeży korzeń), tymianek i estragon oraz dwie łyżki winnego octu. Gotować pod przykryciem do miękkości, przewracając od czasu do czasu. Gęś wyjąć.

Polecamy: Przepisy i porady kulinarne na GłosWielkopolski.pl

Smak przecedzić, sklarować białkiem. Jeszcze raz przecedzić. Dodać żelatynę (w takiej ilości, ile potrzeba na otrzymany przez nas smak, czyli wywar) i zostawić na galaretkę.

Ostudzoną pierś pokroić w cienkie plasterki, rozłożyć na talerze i wydawać z pokrojoną w drobną kostkę galaretą. Znakomicie smakuje np. z zimnym sosem musztardowym.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski