Sezon na dynię w pełni. Właśnie teraz możemy wybierać wśród jej różnych rodzajów i rozmiarów. Dynia zawiera niewielką ilość kalorii, za to jest bogatym źródłem potasu, fosforu, żelaza, karotenu (prowitaminy A) i błonnika.
Można z niej wyczarować pyszne dania i przekąski. Mniejsze dynie posiadają cienką skórkę, której nie trzeba usuwać przygotowując potrawy, ponieważ mięknie podczas pieczenia. Niezależnie od rozmiaru i rodzaju dyni musimy ją dokładnie umyć i przekroić, by wydrążyć pestki (możemy je wysuszyć).
Pestki dyni mają w składzie nienasycone kwasy tłuszczowe, moc minerałów i witamin, a ich wysoka wartość odżywcza bardzo korzystnie oddziałuje na układ krążenia, a także wygląd skóry, włosów i paznokci. Pestki dyni pobudzają również przemianę materii. Warto dodawać je do sałatek i zup albo wkomponować w tradycyjny makaron z serem.
Pikantne placki z dynią - PRZEPIS
Składniki:
- 1 dynia,
- 1 szklanka mąki,
- 2 jajka,
- 1 duża cebula,
- 3 ząbki czosnku,
- szczypta chili,
- szczypta mielonej papryki,
- gałka muszkatołowa,
- sól i pieprz
Sposób przygotowania:
Cebulę i czosnek obieramy i pozostawiamy w całości. Dynię myjemy, kroimy na pół, wydrążamy miąższ. Obieramy ze skórki i ścieramy na tarce o drobnych oczkach wraz z cebulą i czosnkiem. Wszystko wrzucamy do dużej miski, dodając również jajka i mąkę oraz przyprawy. Z masy formujemy placki dowolnej wielkości i smażymy na oliwie po kilka minut z każdej strony.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?