18+

Treść tylko dla pełnoletnich

Kolejna strona może zawierać treści nieodpowiednie dla osób niepełnoletnich. Jeśli chcesz do niej dotrzeć, wybierz niżej odpowiedni przycisk!

Pizza opanowała świat. Dzisiaj święto jej zjadaczy [FILM]

Elżbieta Podolska
W czwartek na całym świecie obchodzone jest święto pizzy oraz wszystkich tych, którzy kochają ją jeść
W czwartek na całym świecie obchodzone jest święto pizzy oraz wszystkich tych, którzy kochają ją jeść
W czwartek na całym świecie obchodzone jest święto pizzy oraz wszystkich tych, którzy kochają ją jeść. A jest ich bardzo wielu, także w Polsce i Wielkopolsce.

Ta skromna potrawa pochodząca z Włoch (choć podobno pierwsi byli starożytni Grecy, którzy przygotowywali podobna potrawę na chlebie) - zrobiła zawrotną karierę. A jest to zwykły płaski placek z ciasta drożdżowego posmarowany sosem pomidorowym i posypany tartym serem oraz zwykle innymi dodatkami.

Polecamy: Przepisy i porady kulinarne na GłosWielkopolski.pl

Pierwsza współczesna pizza miała powstać w 1889 roku, kiedy to Neapol odwiedziła królowa Włoch Małgorzata Sabaudzka wraz z mężem (Margherita i Umberto di Savoia). Tamtejszy piekarz, niejaki Raffaele Esposito, przygotował na jej cześć specjalną potrawę - pizzę, w której podstawowymi składnikami były: pomidory, ser mozzarella i bazylia, reprezentujące narodowe barwy Włoch. Nazwano ją margherita i do dziś jest to nazwa najpopularniejszej i najprostszej wersji pizzy.

Stanowi ona dzisiaj jedynie bazę dla pomysłowości i wyobraźni kucharza. Na cienkim lub grubym cieście, a nawet jedna przykrywana drugą - do wyboru. I z przeróżnymi składnikami, łącznie z pędami bambusa i ogórkami konserwowymi, a nawet na słodko z czekoladą i owocami. Po prostu, co kto lubi.

Co ciekawe, tylko jedna pizza jest zastrzeżona przez Komisję Europejską jako wyrób tradycyjny z certyfikatem TSG. Pizzę "neapolitańską" od 2009 roku można wyrabiać tylko według ściśle określonej receptury, tzn. ze specjalnej mąki, soli morskiej, sera mozzarella z mleka bawolego, oraz piekąc na kamiennej płycie w piecu opalanym drewnem.

Można powiedzieć, że także Wielkopolanie znajdą swoje pizzę, bowiem w menu wielu pizzerii są też podawane ze szparagami. A w domu każdy smakosz pyrów może przygotować własną kompozycję rodem z Pyrlandii i to na dwa sposoby: dodając ziemniaki do ciasta, albo robiąc z nich nadzienie.

Plasterki ziemniaków, czosnek, odrobina mąki, cebula, tarty ser żółty i koniecznie tymianek zamiast oregano, to wierzch wielkopolskiej pizzy, której jeszcze nie ma w pizzeriach, ale kto wie może ktoś się odważy i wprowadzi.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski
Dodaj ogłoszenie