Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Placek drożdżowy z owocami

Anastazja Bezduszna
Anastazja Bezduszna
Prosty przepis na tradycyjny polski placek na drożdżach posypany kruszonką. Jako nadzienie najczęściej dodajemy śliwki lub morele. Tym razem dodajemy do niego rabarbar.

Składniki:

  • 500 g mąki
  • 50 g drożdży
  • 100-150 g cukru
  • 200 ml mleka
  • 200 g masła lub margaryny
  • owoce

składniki na kruszonkę:

  • 200 g masła
  • 300 g mąki
  • 150 g cukru

Sposób przygotowania:
Najpierw rozpuszczamy drożdże w ciepłym mleku (ale nie gorącym). Do tego dokładamy łyżkę mąki i łyżkę cukru i dokładnie mieszamy. Zostawiamy na około 15 minut w ciepłym miejscu. Ciasto musi zwiększyć się objętość dwukrotnie.

Po upływie czasu dokładamy do zaczynu pozostałą mąkę, cukier, miękkie masło. Całość wyrabiamy mikserem lub ręcznie. Jak tylko ciasto stanie się lśniące i pojawią się pęcherzyki powietrza możemy wyłożyć je na wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą (mąką) blaszce.

Na wierzch układamy owoce i zostawiamy na 30 minut w ciepłym miejscu. W tym czasie robimy kruszonkę. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Rozkruszamy masę na ciasto.

Całość wkładamy do nagrzanego do 180-200 stopni piekarnika. Pieczemy około 30 minut.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski