Placek drożdżowy z owocami

Anastazja Bezduszna
Anastazja Bezduszna
Prosty przepis na tradycyjny polski placek na drożdżach posypany kruszonką. Jako nadzienie najczęściej dodajemy śliwki lub morele. Tym razem dodajemy do niego rabarbar.

Składniki:

  • 500 g mąki
  • 50 g drożdży
  • 100-150 g cukru
  • 200 ml mleka
  • 200 g masła lub margaryny
  • owoce

składniki na kruszonkę:

  • 200 g masła
  • 300 g mąki
  • 150 g cukru

Sposób przygotowania:
Najpierw rozpuszczamy drożdże w ciepłym mleku (ale nie gorącym). Do tego dokładamy łyżkę mąki i łyżkę cukru i dokładnie mieszamy. Zostawiamy na około 15 minut w ciepłym miejscu. Ciasto musi zwiększyć się objętość dwukrotnie.

Po upływie czasu dokładamy do zaczynu pozostałą mąkę, cukier, miękkie masło. Całość wyrabiamy mikserem lub ręcznie. Jak tylko ciasto stanie się lśniące i pojawią się pęcherzyki powietrza możemy wyłożyć je na wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą (mąką) blaszce.

Na wierzch układamy owoce i zostawiamy na 30 minut w ciepłym miejscu. W tym czasie robimy kruszonkę. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Rozkruszamy masę na ciasto.

Całość wkładamy do nagrzanego do 180-200 stopni piekarnika. Pieczemy około 30 minut.

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie