Składniki:
- 500 g mąki
- 50 g drożdży
- 100-150 g cukru
- 200 ml mleka
- 200 g masła lub margaryny
- owoce
składniki na kruszonkę:
- 200 g masła
- 300 g mąki
- 150 g cukru
Sposób przygotowania:
Najpierw rozpuszczamy drożdże w ciepłym mleku (ale nie gorącym). Do tego dokładamy łyżkę mąki i łyżkę cukru i dokładnie mieszamy. Zostawiamy na około 15 minut w ciepłym miejscu. Ciasto musi zwiększyć się objętość dwukrotnie.
Po upływie czasu dokładamy do zaczynu pozostałą mąkę, cukier, miękkie masło. Całość wyrabiamy mikserem lub ręcznie. Jak tylko ciasto stanie się lśniące i pojawią się pęcherzyki powietrza możemy wyłożyć je na wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą (mąką) blaszce.
Na wierzch układamy owoce i zostawiamy na 30 minut w ciepłym miejscu. W tym czasie robimy kruszonkę. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Rozkruszamy masę na ciasto.
Całość wkładamy do nagrzanego do 180-200 stopni piekarnika. Pieczemy około 30 minut.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?