Składniki
po 1/4 szklanki: rodzynek lub posiekanych suszonych ciemnych moreli i wiórków kokosowych
2 szklanki płatków owsianych
2,5 szklanki wody
ciut cytryny i ciut kurkumy
4-5 jabłek ze skórką (lub inne sezonowe świeże owoce)
Przygotowanie:
Do miski wrzucamy 1/4 szklanki rodzynek lub posiekanych suszonych moreli oraz 1/4 szklanki wiórków kokosowych i dodajemy 2 szklanki płatków owsianych, można też dodać przyprawy typu kardamon, cynamon oraz dodajmy około 2,5 szklanki wody, zostawiamy masę do napęcznienia na około 40 minut.
Polecamy: Przepisy i porady kulinarne na GłosWielkopolski.pl
Po tym czasie dodajemy kilka kropel cytryny, szczyptę kurkumy oraz 1/4 szklanki oleju ryżowego lub z pestek winogron lub innego dobrej jakości oleju. Delikatnie mieszamy ciasto i przekładamy do nieco naoliwionej blachy.
Na wierzchu układamy, pokrojone lub starte owoce sezonowe, najlepiej, aby nie były mocno soczyste (starte jabłka, maliny, porzeczki, truskawki). Delikatnie można je posypać cynamonem i polać stróżką melasy lub słodu. Piec około godziny w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Autorka przepisu:
Dorota Łapa
dietetyk Orkiszowe Pola
www.orkiszowepola.pl
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?