Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Placek z płatków owsianych z jabłkami

ELKA
Słodki, ale zdrowy.

Składniki
po 1/4 szklanki: rodzynek lub posiekanych suszonych ciemnych moreli i wiórków kokosowych
2 szklanki płatków owsianych
2,5 szklanki wody
ciut cytryny i ciut kurkumy
4-5 jabłek ze skórką (lub inne sezonowe świeże owoce)

Przygotowanie:
Do miski wrzucamy 1/4 szklanki rodzynek lub posiekanych suszonych moreli oraz 1/4 szklanki wiórków kokosowych i dodajemy 2 szklanki płatków owsianych, można też dodać przyprawy typu kardamon, cynamon oraz dodajmy około 2,5 szklanki wody, zostawiamy masę do napęcznienia na około 40 minut.

Polecamy: Przepisy i porady kulinarne na GłosWielkopolski.pl

Po tym czasie dodajemy kilka kropel cytryny, szczyptę kurkumy oraz 1/4 szklanki oleju ryżowego lub z pestek winogron lub innego dobrej jakości oleju. Delikatnie mieszamy ciasto i przekładamy do nieco naoliwionej blachy.

Na wierzchu układamy, pokrojone lub starte owoce sezonowe, najlepiej, aby nie były mocno soczyste (starte jabłka, maliny, porzeczki, truskawki). Delikatnie można je posypać cynamonem i polać stróżką melasy lub słodu. Piec około godziny w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

Autorka przepisu:
Dorota Łapa
dietetyk Orkiszowe Pola
www.orkiszowepola.pl

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski