Składniki:
3 szklanki startej dyni
1-2 jajka
3-4 łyżki mąki
sól
pieprz
olej
Przygotowanie:
Miąższ dyni zetrzeć na tarce. Wymieszać z mąką, jajkiem, solą i pieprzem. Rozgrzać patelnię z olejem. Placki smażyć z obu stron. Aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu, odkładać na papierowy ręcznik. Potem na talerz.
Polecamy: Przepisy i porady kulinarne na GłosWielkopolski.pl
Można dodać także tartą cebulkę. Znakomicie smakują z sosami, solą, a nawet cukrem. Są chrupiące i po prostu pyszne - zarówno jako samodzielne danie, jak i dodatek np. do mięs.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?