Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Placki z suszonymi truskawkami

Anastazja Bezduszna
Na śniadanie proponujemy pyszne placki jogurtowe z suszonymi truskawkami. Ich przygotowanie jest bardzo proste, a smak doceni nasza rodzina. A sam zapach smażonych placków wprawi naszych domowników w dobry nastój o poranku.

Składniki:

  • 250 g jogurtu greckiego lub naturalnego
  • 2 jajka
  • 2 łyżki oleju roślinnego lub roztopionego masła
  • 2 - 3 łyżki cukru
  • 1 i 1/3 szklanki mąki pełnoziarnistej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • mała szczypta soli
  • garść suszonych truskawek

Do miski wlewamy jogurt, jajka, olej, cukier, mąkę, proszek do pieczenia i sól. Całość mieszamy, aż uzyskamy gładką i jednolitą masę. Dodajemy suszone truskawki i ponownie mieszamy. W międzyczasie rozgrzewamy patelnię. Placki smażymy na nie dużym ogniu przez ok. 3 minuty z każdej strony. Gotowe placki przekładamy na talerz. Możemy je podać z miodem, świeżymi owocami lub posypane suszonymi truskawkami.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski