Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Placki ziemniaczane po wargowsku (gmina Oborniki)

red
Placki ziemniaczane po wargowsku (gmina Oborniki)
Placki ziemniaczane po wargowsku (gmina Oborniki) archiwum

Składniki:

  • 2 kg ziemniaków,
  • 4 cebule,
  • 4 jajka,
  • 1 cukinia (starta na tarce - około 1,5 szklanki),
  • 3 szklanki mąki wrocławskiej,
  • 4 łyżeczki soli (pieprz do smaku),
  • 0,5 litra oleju do smażenia.

Sposób przygotowania:
Najpierw ziemniaki, cukinie i cebule zetrzeć na tarce z drobnymi oczkami. Pozostałe składniki połączyć, dobrze wymieszać na jednolitą masę, doprawić solą i pieprzem do smaku. Smażyć z dwu stron na rumiany kolor na oleju. Gotowe placki ziemniaczane można podawać można z cukrem, sosem węgierskim, kwaśną śmietaną, sosem czosnkowym.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski