Składniki:
- 2 kg ziemniaków,
- 4 cebule,
- 4 jajka,
- 1 cukinia (starta na tarce - około 1,5 szklanki),
- 3 szklanki mąki wrocławskiej,
- 4 łyżeczki soli (pieprz do smaku),
- 0,5 litra oleju do smażenia.
Sposób przygotowania:
Najpierw ziemniaki, cukinie i cebule zetrzeć na tarce z drobnymi oczkami. Pozostałe składniki połączyć, dobrze wymieszać na jednolitą masę, doprawić solą i pieprzem do smaku. Smażyć z dwu stron na rumiany kolor na oleju. Gotowe placki ziemniaczane można podawać można z cukrem, sosem węgierskim, kwaśną śmietaną, sosem czosnkowym.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?