Placki ziemniaczane. Przepis na chrupiące placki z ziemniaków. Jeden trik sprawi, że będą rewelacyjne. Jak zrobić placki ziemniaczane?

Katarzyna Puczyńska
Katarzyna Puczyńska
Jak zrobić chrupiące placki ziemniaczane? Mam na to sposób. Kliknij w galerię i przesuwaj strzałkami lub gestem, by wypróbować nasz przepis
Jak zrobić chrupiące placki ziemniaczane? Mam na to sposób. Kliknij w galerię i przesuwaj strzałkami lub gestem, by wypróbować nasz przepis Katarzyna Puczyńska
Placki ziemniaczane to prawdziwy przysmak. Mam dla ciebie niezawodny przepis i kilka podpowiedzi, dzięki którym placki będą pyszne, chrupiące i nie będą ociekały tłuszczem. Ich sekret tkwi w skrobi z odcedzonych ziemniaków. Koniecznie wypróbuj przepis i zobacz, jak zrobić pyszne placki ziemniaczane.

Skrótem

Mam dla ciebie przepis i kilka podpowiedzi jak zrobić chrupiące placki ziemniaczane, które będą chrupiące i mniej tłuste. Wystarczy przestrzegać kilku wskazówek. Najważniejsze, by do masy ziemniaczanej dodać łyżkę jogurtu naturalnego lub śmietany, by placki wchłaniały mniej oleju w czasie smażenia. Istotnym, a mało znanym trikiem jest dodanie do nich skrobi, wytrąconej z odciśniętych ziemniaków. Dzięki temu będą ekstra chrupiące i pyszne.

Danie proponuję podać z gęstym jogurtem naturalnym lub greckim doprawionym odrobiną soli i czosnku niedźwiedziego.

Przepis na placki ziemniaczane

czas przygotowania i smażenia: ok. 40 minut
porcja na ok. 22 placuszki
poziom trudności: średni

Składniki:

  • ok. 1 kg ziemniaków,
  • 1 duża cebula,
  • 2 jajka,
  • 2 łyżki mąki pszennej,
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego,
  • 1,5 łyżeczki soli,
  • 0,5 łyżeczki pieprzu,
  • olej do smażenia.

Jak zrobić chrupiące placki ziemniaczane?

  1. Ziemniaki umyj, obierz, a następnie trzy ziemniaki zetrzyj na tarce na większych, jarzynowych oczkach, a resztę na małych oczkach.
  2. Przełóż starte ziemniaki na gęste sitko, by odcedzić z nich nadmiar wody.
  3. Poczekaj kilka minut, możesz delikatnie docisnąć ziemniaki łyżką.
  4. W misce z wodą z odcedzonych ziemniaków na dnie wytrąci się biała masa – to skrobia.
  5. Odlej ostrożnie wodę, a gęstą skrobię wybierz łyżką i dodaj do ziemniaków.
  6. Zetrzyj na tarce cebulę.
  7. Możesz już przygotować masę na placki: dodaj do ziemniaków jajka, cebulę, jogurt, mąkę pszenną, sól i pieprz. Całość dokładnie wymieszaj.
  8. Rozgrzej olej na patelni, ustaw średni płomień.
  9. Kładź po łyżce masy, delikatnie ją rozpłaszczając i smaż placki na złoty kolor z obu stron.
  10. Gotowe placki ziemniaczane przekładaj na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym. Pomoże to jeszcze bardziej pozbyć się nadmiaru tłuszczu.

Z czym podawać placki ziemniaczane?

Placki ziemniaczane to prosta do zrobienia potrawa, która w Polsce jest bardzo popularna. Przygotowuje się ją ze startych ziemniaków, z dodatkiem cebuli, jajek, soli, a także niewielkiej ilości mąki. Masę można doprawić pieprzem lub majerankiem.

Placki smaży są na oleju lub smalcu i podaje jeszcze ciepłe, gdy są najbardziej chrupiące. Można serwować je zarówno na słono jak i na słodko.

Popularne dodatki do placków ziemniaczanych:

Zobacz także: Przepis na placki z dyni

Popularne dania z plackami ziemniaczanymi

Placki ziemniaczane można podawać same, jako przekąskę, lub jako dodatek do dania głównego. Bardzo popularny jest placek po węgiersku, zwany także plackiem zbójnickim. Danie składa się z dużego placka ziemniaczanego z gulaszem wieprzowym.

W Polsce powstało wiele regionalnych dań z plackami ziemniaczanymi. Część z nich zostało wpisanych na Listę produktów tradycyjnych polskiego Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Są to m.in. :

  • wypiekane na blasze „moskole” z Podhala,
  • dziędziuchy – placki z gotowanych ziemniaków z Dokudowa, znana potrawa w woj. lubelskim,
  • placki ziemniaczane pieczone na blaszce, przepis ze Starej Kornicy,
  • kładzionki ziemniaczane witanowickie, znane w woj. małopolskim,
  • placki po rytersku z w woj. małopolskiego.

Sprawdź także: Przepis na babkę ziemniaczaną

Jak zrobić chrupiące placki ziemniaczane? Mam na to sposób. Kliknij w galerię i przesuwaj strzałkami lub gestem, by wypróbować nasz przepis

Placki ziemniaczane. Przepis na chrupiące placki z ziemniakó...

Zobacz też inne przepisy z ziemniakami ze Strony Kuchni:

Piecz z przyjemnością!

kup najtaniej

Philips

PHILIPS HR7310/00

328,70 zł

kup najtaniej

Bosch

Bosch MUM4880 Srebrny

669,00 zł

kup najtaniej

Bosch

Bosch MUM5 z wbudowaną wagą MUM5XW40

1 699,00 zł

kup najtaniej

Bosch

Bosch MUM5 MUM58259

1 149,00 zł

kup najtaniej

Kenwood

Kenwood KMX 750 WH

1 199,00 zł

kup najtaniej

Zelmer

ZELMER ZKR1300

589,00 zł
Materiały promocyjne partnera

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na Twitterze!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na Twiterze!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Erytrol jest szkodliwy?

Materiał oryginalny: Placki ziemniaczane. Przepis na chrupiące placki z ziemniaków. Jeden trik sprawi, że będą rewelacyjne. Jak zrobić placki ziemniaczane? - Strona Kuchni

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski
Dodaj ogłoszenie