Składniki:
- 1,5 kg ziemniaków
- 1 cukinia
- 1 cebula
- 10 dag mąki
- 2 jajka
- olej do smażenia
- sól i pieprz
Polecamy: Przepisy i porady kulinarne na GłosWielkopolski.pl
Przygotowanie:
Ziemniaki i cebulę zetrzeć na drobnej tarce na miazgę. Cukinię na grubej tarce na wiórki. Nadmiar płynu odlać. Wbić jajka, wymieszać z mąką. Doprawić solą i pieprzem do smaku.
Na patelni rozgrzać olej. Jeden placek, to jedna duża łyżka masy. Taką łyżkę masy kładziemy na tłuszcz i smażymy. Placki można podawać ze śmietaną, sosem przygotowanym z jogurtu, ziół i czosnku lub innymi dodatkami.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?