Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Placki ziemniaczane z cukinią i cebulą

Karolina Sternal
Co można zrobić z ziemniaków, czyli pyra na 100 sposobów

Składniki:

  • 1,5 kg ziemniaków
  • 1 cukinia
  • 1 cebula
  • 10 dag mąki
  • 2 jajka
  • olej do smażenia
  • sól i pieprz

Polecamy: Przepisy i porady kulinarne na GłosWielkopolski.pl

Przygotowanie:
Ziemniaki i cebulę zetrzeć na drobnej tarce na miazgę. Cukinię na grubej tarce na wiórki. Nadmiar płynu odlać. Wbić jajka, wymieszać z mąką. Doprawić solą i pieprzem do smaku.

Na patelni rozgrzać olej. Jeden placek, to jedna duża łyżka masy. Taką łyżkę masy kładziemy na tłuszcz i smażymy. Placki można podawać ze śmietaną, sosem przygotowanym z jogurtu, ziół i czosnku lub innymi dodatkami.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski