Zwieńczeniem kibicowskich wyborów będzie już tradycyjnie Wielki Bal Sportowca (5 lutego w hotelu IBB Andersia, o oprawę muzyczną zadbają zespół Summer Dance i DJ Norbi). Ostatnie zaproszenia na tę prestiżową imprezę, w cenie 320 zł od osoby, można jeszcze rezerwować pod nr. tel. 502 499 909.
W gronie gości i przyjaciół najbardziej utytułowanego polskiego motorowodniaka, Henryka Synorackiego, już tradycyjnie pojawi się na balu Ryszard Kędzia. Tym razem jednak nie tylko z dobrym humorem, ale również z cenną inicjatywą.
Wiceprezes Polskiego Stowarzyszenia Motoszybowcowego jest bowiem członkiem komitetu Wielkopolska Eskadra Niepodległości. Jego zadaniem jest zbudowanie na 100-lecie Powstania Wielkopolskiego czterech latających replik samolotów zdobytych czynem powstańczym Wielkopolan.
– W 1913 r. Wielkopolanie składali pieniądze na jeden samolot, a zebrali tyle, że kupili Ławicę. Na 100. rocznicę wybuchu Powstania Wielkopolskiego mieszkańcy naszego regionu dostaną kolejną szansę sfinansowania myśliwców, a konkretnie czterech Fokkerów D.VII – tłumaczył Kędzia.
Stalowe ptaki powstaną od zera w polskich zakładach. Być może w ich budowie pomogą, w ramach praktyk, studenci Politechniki Poznańskiej. Samoloty mają być odtworzone zgodnie z archiwalną dokumentacją. Budowa czterech maszyn, o wadze 250 kg każda, pochłonie około miliona złotych. Koszt jednego samolotu wyliczono bowiem na 277 tys. zł netto.
– Wszystko zależy od wartości dolara. Rozważaliśmy zakup amerykańskich „gotowców”, czyli w zestawach do złożenia. Profile imitujące dokładne odwzorowanie replik nie spełniały jednak naszych kryteriów. Mamy ambicję zrobić to lepiej – podkreślił Kędzia, który jest pasjonatem lotnictwa, emerytowanym konstruktorem, cenionym pedagogiem oraz wychowawcą wielu mechatroników.
Menu na Wielkim Balu Sportowca
Bufet zimny: rostbef po angielsku, karkówka, szynka, schab, pstrąg, dorsz, łosoś culi z mango, papryki z kozim serem, karczochy w sambalu, oliwki
Bufet ciepły: zupa tajska, krem z selera z oliwą truflową, grillowany łosoś z sosem limonowym, strogonow, polędwiczki wieprzowe w sosie demi glace, wołowina po burgundzku, eskalopki grillowane z cebulą, papryką, pieczarką, udko z kaczki config
Chcesz skontaktować się z autorem informacji? [email protected]
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?