Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Podsumowanie 2020 roku w rolnictwie. Produkcja zbóż na plusie, mięsa głównie na minusie. Opinie

Lucyna Talaśka-Klich
Lucyna Talaśka-Klich
W mijającym 2020 roku największe straty ponieśli producenci wieprzowiny, chociaż w sklepach spadków cen nie widać
W mijającym 2020 roku największe straty ponieśli producenci wieprzowiny, chociaż w sklepach spadków cen nie widać Lucyna Talaśka-Klich
Mijający 2020 rok był nieprzewidywalny zarówno dla rolników zajmujących się produkcją roślinną, jak i zwierzęcą. O ile dla tej pierwszej grupy gospodarzy zakończy się w miarę dobrze, to szczególnie dla właścicieli kurników i chlewni - fatalnie.

- Ogromny wpływ na sytuację producentów żywności w mijającym roku miał koronawirus - mówi Ryszard Kierzek, prezes Kujawsko-Pomorskiej Izby Rolniczej. - Początkowo wielu osobom wydawało się, że nie będzie tak źle, bo żywność kupować trzeba. Niestety ceny w wielu skupach bardzo spadły. Najbardziej ucierpieli producenci drobiu i wieprzowiny.

Rolnicy domagają się pomocy

Właściciele kurników i chlewni stracili najwięcej

Producenci drobiu mieli spore problemy ze sprzedażą już w pierwszym półroczu, ponieważ w czasie pandemii zostały pozrywane łańcuchy dostaw i eksport nie tylko brojlerów, ale i indyczego mięsa zaczął kuleć.

Właściciele chlewni największe spadki cen w skupie odczuli w drugim półroczu. Pod koniec listopada 2020 roku - jak wynika z notowań opracowanych przez Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego - skupujący oferowali za kilogram tucznika (kl.I) od 3 zł do 3,30 zł. A jeszcze w sierpniu 2020 roku było to 4,30 - 4,60 zł za kilogram żywca wieprzowego, a w marcu br. - od 5,60 zł do 6,60 zł! 29 grudnia stawki za kilogram tucznika (kl. 1) zatrzymały się na poziomie 3,05-3,30 zł.

To też może Cię zainteresować

Kiepski to był rok także dla producentów wołowiny. Wpływ na ceny miały nie tylko ograniczenia w eksporcie związane z brexitem, ale i zapowiedzi dotyczące uboju rytualnego.

Rolnicy muszą wyprodukować więcej mleka, by zyskać tyle samo

- Dla producentów trzody i drobiu to był rok fatalny, bo sporo dopłacili do produkcji - ocenia Piotr Doligalski, który jest nie tylko rolnikiem (prowadzi gospodarstwo w Kowrozie, pow. toruński), ale i prezydentem Kujawsko-Pomorskiego Związku Hodowców Bydła i Producentów Mleka oraz członkiem zarządu Polskiego Związku Producentów Roślin Zbożowych. - Zboża dały dobry plon. Producenci mleka też nie mogą narzekać, bo cena za surowiec jest na porównywalnym poziomie co przed rokiem, ale w związku z tym, że rosną koszty produkcji, opłacalność i w tym sektorze spada. Rolnicy, by zyskać tyle co wcześniej, muszą produkować znacznie więcej mleka.

Czy to jest dobry kierunek? - Nie sądzę - dodał Doligalski. - Tym bardziej, że tyle się mówi o Zielonym Ładzie. To jak zrealizować te założenia, by opłacała się także produkcja mleka w małych gospodarstwach?

- Zielony Ład podniesie koszty produkcji - zauważa Kierzek. - Potrzebujemy poważnej dyskusji na temat tego, w jakim kierunku ma zmierzać polskie rolnictwo!

Doligalski przypomina, że w tym roku wielu rolników wyszło na drogi, by zaprotestować przeciwko tzw. piątce dla zwierząt:- Pokazaliśmy, że w ważnych sprawach potrafimy się zorganizować. A rolnicy najbardziej potrzebują stabilizacji!
- Rolnictwo to system naczyń połączonych i fakt, że wielu producentów trzody chlewnej ogranicza a nawet likwiduje stada, oznacza także problemy dla producentów zbóż, bo spadnie zapotrzebowanie na pasze - zauważa Ryszard Kierzek, który gospodaruje w Janowcu (pow. żniński).

W hodowli zwierząt panuje niepewność

A jaki to był rok dla rolników ekologicznych? - Średni - twierdzi Mieczysław Babalski, rolnik z Pokrzydowa (koło Brodnicy), przew. Kujawsko - Pomorskiego Stowarzyszenia Producentów Ekologicznych EKOŁAN. - Susza na początku roku stanowiła problem, ale potem wody dla upraw już nie brakowało, więc dały dobry plon. Jednak w hodowli zwierząt panuje niepewność. Czy w przyszłości mamy jeść mięso z probówki?

To też może Cię zainteresować

Rolnicy zauważają, że w 2020 roku najbardziej przeszkadzała im niepewność i brak stabilizacji. I to nie tylko ze względu na pandemię! Chcą wiedzieć w co mogą inwestować, by za rok lub dwa nie okazało się, że muszą likwidować produkcję. Bo w rolniczych biznesplanach i w bankach, które udzielają gospodarzom kredytów, nagłe zmiany nie są mile widziane.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wideo

Materiał oryginalny: Podsumowanie 2020 roku w rolnictwie. Produkcja zbóż na plusie, mięsa głównie na minusie. Opinie - Gazeta Pomorska

Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski