Pojedynek kucharzy na wielkopolskie smaki. KONKURS

Elżbieta Podolska
Sobota to będzie bardzo smaczny dzień w Poznaniu. Na terenie Starych Koszarach przy ul. Wojskowej odbędzie się pierwsza w Polsce edycja Cooking Session, czyli wielkiej kulinarnej improwizacji najlepszych szefów kuchni, których oceniać będą goście, czyli każdy z nas. Mamy dla Was konkurs, w którym można zdobyć zaproszenia na Cooking Session.

ZOBACZ TEŻ: To będzie najbardziej smakowity dzień roku

Do pojedynku na smaki stanie siedmiu szefów kuchni autorskich restauracji. Zdobywcy tegorocznego Kulinarnego Pucharu Polski – Jakub Walczak i Tomasz Zdrenka z Restauracji Platinum w towarzystwie szefa kuchni Dominika Brodziaka, który sam zdobył to wyróżnienie w 2001 roku, przygotują kreację, która jak zwykle zaskoczy nowoczesnością, sezonowością i wspaniałym smakiem. Znajdą się w niej m.in. policzki wołowe, kurki, dynia i żurawina.

Adam Zastróżny, szef kuchni restauracji 3 Kolory przygotuje smakowitą gęsinę z sezonowymi grzybami, dynią, gruszką i czerwoną kapustą. Michał Stężelski i Tomasz Fiedorowicz z Le Palais du Jardin zaproponują mariaż Wielkopolski i Francji, tworząc kreacje z regionalnej polędwicy z sarny z dodatkiem sezonowych warzyw i świeżych ziół. Tomasz Owczarz, szef kuchni Mielżyński Wine Spirits & Specialties uraczy gości smakowitą polędwicą z dzika z borowikami, dynią, żurawiną, burakami i świeżym rozmarynem, a odpowiednie wino dobiorą Robert Mielżyński i Andrzej Śmigielski. Piotr Cieślak, sushimaster Kyokai Sushi Bar zaprosi po raz pierwszy w historii na wielkopolskie sushi, w którym znajdzie się m.in. znakomita polędwica wołowa. Dominik Narloch, szef kuchni HUGO Restaurant będzie smażyć steka Bavette, a towarzyszyć będą mu m.in. skrzydełka kurczaka, szpik kostny, jarmuż, seler, owoce bzu czy czarna rzepa. Romana Ryszkowska i Bartłomiej Smelkowski z gnieźnieńskiego Dzikiego Dworu Pod Kaczką przygotują… oczywiście kaczkę!

Impreza pod nazwą Poznań–Wielkopolska Cooking Session jest pierwszym wydarzeniem w projekcie Kolej na Wielkopolskie Smaki, promującym jakościowe kulinaria w Poznaniu i Wielkopolsce. Impreza jest dostępna dla każdego, wystarczy nabyć bilet, który w przedsprzedaży kosztuje symboliczne 20 złotych (www.kulinarnypoznan.pl/cookingsession), a w dniu imprezy będzie kosztował 30 zł. W ramach biletu mamy zagwarantowane skosztowanie dwóch wybranych dań przygotowanych przez autorskie restauracje.


Konkurs dla Czytelników

Dla naszych Czytelników mamy 5 podwójnych zaproszeń na Cooking Session. Wystarczy dokończyć zdanie „Cooking Session to......“ i wysłać hasło na [email protected] dzisiaj w godzinach od 10 do 13. Listę nagrodzonych opublikujemy w piątkowym wydaniu Głosu Wielkopolskiego.

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie