Pojedynek kucharzy na wielkopolskie smaki. KONKURS

Elżbieta Podolska
Sobota to będzie bardzo smaczny dzień w Poznaniu. Na terenie Starych Koszarach przy ul. Wojskowej odbędzie się pierwsza w Polsce edycja Cooking Session, czyli wielkiej kulinarnej improwizacji najlepszych szefów kuchni, których oceniać będą goście, czyli każdy z nas. Mamy dla Was konkurs, w którym można zdobyć zaproszenia na Cooking Session.

ZOBACZ TEŻ: To będzie najbardziej smakowity dzień roku

Do pojedynku na smaki stanie siedmiu szefów kuchni autorskich restauracji. Zdobywcy tegorocznego Kulinarnego Pucharu Polski – Jakub Walczak i Tomasz Zdrenka z Restauracji Platinum w towarzystwie szefa kuchni Dominika Brodziaka, który sam zdobył to wyróżnienie w 2001 roku, przygotują kreację, która jak zwykle zaskoczy nowoczesnością, sezonowością i wspaniałym smakiem. Znajdą się w niej m.in. policzki wołowe, kurki, dynia i żurawina.

Adam Zastróżny, szef kuchni restauracji 3 Kolory przygotuje smakowitą gęsinę z sezonowymi grzybami, dynią, gruszką i czerwoną kapustą. Michał Stężelski i Tomasz Fiedorowicz z Le Palais du Jardin zaproponują mariaż Wielkopolski i Francji, tworząc kreacje z regionalnej polędwicy z sarny z dodatkiem sezonowych warzyw i świeżych ziół. Tomasz Owczarz, szef kuchni Mielżyński Wine Spirits & Specialties uraczy gości smakowitą polędwicą z dzika z borowikami, dynią, żurawiną, burakami i świeżym rozmarynem, a odpowiednie wino dobiorą Robert Mielżyński i Andrzej Śmigielski. Piotr Cieślak, sushimaster Kyokai Sushi Bar zaprosi po raz pierwszy w historii na wielkopolskie sushi, w którym znajdzie się m.in. znakomita polędwica wołowa. Dominik Narloch, szef kuchni HUGO Restaurant będzie smażyć steka Bavette, a towarzyszyć będą mu m.in. skrzydełka kurczaka, szpik kostny, jarmuż, seler, owoce bzu czy czarna rzepa. Romana Ryszkowska i Bartłomiej Smelkowski z gnieźnieńskiego Dzikiego Dworu Pod Kaczką przygotują… oczywiście kaczkę!

Impreza pod nazwą Poznań–Wielkopolska Cooking Session jest pierwszym wydarzeniem w projekcie Kolej na Wielkopolskie Smaki, promującym jakościowe kulinaria w Poznaniu i Wielkopolsce. Impreza jest dostępna dla każdego, wystarczy nabyć bilet, który w przedsprzedaży kosztuje symboliczne 20 złotych (www.kulinarnypoznan.pl/cookingsession), a w dniu imprezy będzie kosztował 30 zł. W ramach biletu mamy zagwarantowane skosztowanie dwóch wybranych dań przygotowanych przez autorskie restauracje.


Konkurs dla Czytelników

Dla naszych Czytelników mamy 5 podwójnych zaproszeń na Cooking Session. Wystarczy dokończyć zdanie „Cooking Session to......“ i wysłać hasło na promocja@glos.com dzisiaj w godzinach od 10 do 13. Listę nagrodzonych opublikujemy w piątkowym wydaniu Głosu Wielkopolskiego.

FLESZ: Polacy żyją krócej. Co nas zabija?

Wideo

Rozpowszechnianie niniejszego artykułu możliwe jest tylko i wyłącznie zgodnie z postanowieniami „Regulaminu korzystania z artykułów prasowych”i po wcześniejszym uiszczeniu należności, zgodnie z cennikiem.

Komentarze

Ta strona jest chroniona przez reCAPTCHA i obowiązują na niej polityka prywatności oraz warunki korzystania z usługi firmy Google. Dodając komentarz, akceptujesz regulamin oraz Politykę Prywatności.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3