Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Polagra: Poznański szef kuchni zdobył Puchar Polski

Paulina Jęczmionka
Kucharze przygotowywali polędwiczki z dzika i przystawkę z szyjek rakowych
Kucharze przygotowywali polędwiczki z dzika i przystawkę z szyjek rakowych W. Wylegalski
W Poznaniu w ramach targów wyrobów spożywczych i gastronomii Polagra po raz dziewiąty odbył się Kulinarny Puchar Polski.

Przez ponad dwie godziny odwiedzający mogli przyglądać się pracy mistrzów kuchni. Co prawda dań nie można było skosztować, ale zapach roznosił się po całym pawilonie. Zwycięzcą konkursu został Paweł Rozmiarek z poznańskiego hotelu HP Park. Za wygraną otrzymał 10 tys. zł.

W Kulinarnym Pucharze udział biorą najlepsi kucharze z całej Polski. Aby się do niego zakwalifikować, najpierw muszą wygrać jeden z dziesięciu konkursów na terenie kraju wybranych przez Międzynarodowe Targi Poznańskie i Wielkopolską Izbę Gastronomii. W tym roku dwa z nich się nie odbyły, dlatego o tytuł rywalizowało osiem drużyn.

Najsilniejsza grupa pochodziła z Wielkopolski. Z naszego regionu o Puchar Polski rywalizowały aż trzy drużyny. Każda z nich składała się z szefa kuchni i jego pomocnika. Zadaniem uczestników było przygotowanie polędwiczki z dzika jako dania głównego oraz przekąski w postaci szyjek z raka.

W każdej z potraw musiały znaleźć się trzy określone składniki. Liczył się przede wszystkim oryginalny smak i sposób podania. - Dania wyglądały smacznie i ciekawie - oceniała zwiedzająca pawilon Anna Lipiecka. - Od razu widać było, że robił je ktoś, kto wie, jak udekorować potrawę, by na sam widok ciekła ślinka.

Uczestnicy pucharu zadanie znali już wcześniej, by mogli opracować przepisy. Jednak wszystkie składniki musieli przygotowywać na miejscu. Jak sami oceniali, dania nie były trudne do wykonania, ale chodziło o to, by wyróżnić się na tle konkurentów. - Spotkali się tu najlepsi kucharze z całej Polski, więc była duża rywalizacja - mówił Cristian Pedrotti, kucharz z Nowego Miasta Lubawskiego. - Bazowaliśmy na wcześniej przygotowanym przepisie. Część rzeczy robiliśmy spontanicznie, ale staraliśmy się unikać zbędnych udziwnień.

Zwycięzca konkursu Paweł Rozmiarek przygotował polędwicę z dzika obłożoną botwiną, musem z bażanta i dynią. Szyjki rakowe podał na risotto, dodatkowo wykładając je kurkami ze szpinakiem. Wyglądało przepysznie i właśnie wczoraj było to chyba najcenniejsze danie w całej Polsce - warte 10 tysięcy złotych.

Zwycięzcy
I miejsce - Paweł Rozmiarek, Hotel Park Poznań
II miejsce - Witold Iwański Hilton Warszawa
III miejsce - Marcin Różański, Hotel Twardowski Poznań

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski