Składniki (na 4 osoby)
- 75 dag polędwicy
- 2 łyżki oliwy
- cytryna
- pieprz, sól, estragon, kilka goździków
- 2 cebule
- 3 dag masła
- 3 dag mąki pszennej
- pół szklanki rosołu (może być kostka bulionowa)
- pół szklanki białego wytrawnego wina
- żółtko
Przygotowanie
Umyte mięso czyszczę ze zbędnych błon i tłuszczu, płuczę i układam na wysmarowanym oliwą, przygotowanym arkuszu folii aluminiowej. Następnie skrapiam sokiem z cytryny, posypuję solą, pieprzem, zmielonymi przyprawami, smaruję oliwą i obkładam plasterkami cebuli. Całość zawijam szczelnie folią i piekę w dobrze nagrzanym piekarniku (ok. 180 stopni C). W trakcie pieczenia przygotowuję sos: stopione masło mieszam z mąką, rozprowadzam rosołem i zagotowuję. Dodaję wino, podgrzewam, zaciągam żółtkiem i przyprawiam solą i pieprzem do smaku. Upieczoną polędwicę wyjmuję z folii, kroję na skośne plastry, układam na półmisku i zalewam sosem.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?