18+

Treść tylko dla pełnoletnich

Kolejna strona może zawierać treści nieodpowiednie dla osób niepełnoletnich. Jeśli chcesz do niej dotrzeć, wybierz niżej odpowiedni przycisk!

Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Polędwica pieczona w folii

Waldemar Kurowski
Andrzej Wisniewski / Polskapresse
Znacznie zdrowsza od smażonej na smalcu jest polędwica pieczona w folii. Podaję z ziemniakami w każdej postaci i jarzynami gotowanymi lub surówkami.

Składniki (na 4 osoby)

  • 75 dag polędwicy
  • 2 łyżki oliwy
  • cytryna
  • pieprz, sól, estragon, kilka goździków
  • 2 cebule
  • 3 dag masła
  • 3 dag mąki pszennej
  • pół szklanki rosołu (może być kostka bulionowa)
  • pół szklanki białego wytrawnego wina
  • żółtko

Przygotowanie
Umyte mięso czyszczę ze zbędnych błon i tłuszczu, płuczę i układam na wysmarowanym oliwą, przygotowanym arkuszu folii aluminiowej. Następnie skrapiam sokiem z cytryny, posypuję solą, pieprzem, zmielonymi przyprawami, smaruję oliwą i obkładam plasterkami cebuli. Całość zawijam szczelnie folią i piekę w dobrze nagrzanym piekarniku (ok. 180 stopni C). W trakcie pieczenia przygotowuję sos: stopione masło mieszam z mąką, rozprowadzam rosołem i zagotowuję. Dodaję wino, podgrzewam, zaciągam żółtkiem i przyprawiam solą i pieprzem do smaku. Upieczoną polędwicę wyjmuję z folii, kroję na skośne plastry, układam na półmisku i zalewam sosem.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski