Polskie dania na polską prezydencję w Unii Europejskiej

Elżbieta Podolska
Polska kuchnia może być smaczna
Polska kuchnia może być smaczna Waldemar Wylegalski
1 lipca zaczęliśmy prezydencję w Unii Europejskiej. To świetna okazja nie tylko do pokazania uroków Polski, naszej kultury, nauki, ale także kuchni. A mamy naprawdę czym się chwalić, choć czasem o tym zapominamy, pisze Elżbieta Podolska

Specjalnie z okazji naszej prezydencji wydano książkę "Cuisine.pl", która będzie rozdawana gościom jako prezent.

Autorzy zachęcają tam do spróbowania zupy ogórkowej z rybą, gazpacho truskawkowego z jogurtem, kiszki ziemniaczanej z kurkami, jabłek w białym winie. I dobrze, bo może trzeba pokazać i taką polską kuchnię.

Choć w tym przypadku wielu z nas ma bardziej tradycyjne poglądy i proponuje: kotlet schabowy, zrazy zawijane, żurek, chłodnik, pierogi, śledzia, bigos i tak można by wymieniać bez końca. A gdybyśmy sięgnęli jeszcze po zasoby kuchni regionalnej, to powstałyby prawdzie tomiska.

Polecamy: Kulinarium, czyli przepisy i porady na GłosWielkopolski.pl

Polska kuchnia jest wyjątkowa, różnorodna, można w niej znaleźć po prostu wszystko. Co ciekawe, żaden inny kraj nie szczyci się potrawami, które w swojej nazwie promują naszych sąsiadów: barszcz ukraiński, chłodnik litewski czy ruskie pierogi.

Przed wiekami słynęliśmy przede wszystkim z najlepszych miodów. Potem królowa Bona wywołała rewolucję kulinarną, sprowadzając kucharzy z Włoch.

Przez wieki praktycznie w kuchni nam niczego nie brakowało. Mieliśmy wszystko to, co królowało w Europie. Owoce morza, trufle, dziczyznę, dopiero po wojnie w czasach komunizmu wytłumaczono ludziom, że to wszystko było niedobre, nie do jedzenie, nie ma czego szukać w sklepach, a szczytem smaku jest kotlet z ananasem.

Przez kilkadziesiąt lat kuchnia polska stanęła w rozwoju, zajmując się jedynie tym, co zrobić z niczego i jeszcze tak, żeby w sumie smakowało. Tę sztukę opanowaliśmy do perfekcji: czekolada bez czekolady, masło bez masła, kotlety bez mięsa i wiele, wiele innych. Teraz nadrabiamy te zaległości.

Polska kuchnia ulegała wielu wpływom, które się z sobą mieszały i dzięki temu jest taka ogromna różnorodność potraw, smaków i produktów. Wielu cudzoziemców zastanawia się, jak można jadać takie rzeczy jak bigos czy kaszankę. Jednak prawda jest taka, że każdy, kto przyjedzie, znajdzie w naszej kuchni coś, co mu zasmakuje i zafascynuje - smak, którego potem będzie poszukiwał u siebie w kraju.

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3