Pomidory pochodzą z Ameryki Południowej. Włoskie pomidory nazywane były "złotymi jabłkami" lub "jabłkami miłości", bo przypisywano im właściwości afrodyzjakalne.
W kuchni i przemyśle leczniczym
Pomidory należą do najpopularniejszych warzyw na świecie. Jemy je surowe w sałatkach, ale także w postaci przecierów, sosów, soków i zup. Niektórzy dla bezpieczeństwa wolą je sparzyć i zdjąć skórkę, inni pieką je lub smażą, albo jedzą suszone pomidory.
Ale sięgamy po nie nie tylko w naszych kuchniach. Soki i ekstrakty ze świeżych pomidorów wykorzystuje przemysł leczniczy i kosmetyczny.
**
Pomidor: odmładza, chroni przed słońcem i chorobami, a nawet jest uważany za... afrodyzjak
**
Właściwości lecznicze i wzmacniające
Jedną z najcenniejszych substancji aktywnych występujących w pomidorze jest czerwony barwnik - likopen.
- Badania dowiodły, że likopen opóźnia proces starzenia - wyjaśnia Magdalena Daraszkiewicz, kosmetolog. - Chroni też nasz organizm między innymi przed chorobami nowotworowymi, schorzeniami układu pokarmowego i układu krążenia.
Pomidory zawierają niezbędne dla nas mikro- i makroelementy, takie jak: sód i potas, który wpływa na kurczliwość mięśnia sercowego oraz sprawność mięśni szkieletowych. Jego niedobór powoduje osłabienie organizmu i brak łaknienia. Także: wapń, żelazo, miedź, fosfor, nikiel, kobalt, magnez, mangan, brom, jod, nikiel, fluor, chrom oraz witaminy: A, B, C, E, kwas foliowy, likopinę, likoksantynę oraz likofil.
W skład pomidorów wchodzą również: aminokwasy, enzymy, kwasy organiczne (cytrynowy, jabłkowy, bursztynowy, szczawiowy i winowy), fenolokwasy (kumarynowy, kawowy, ferulowy), kwasy tłuszczowe (palmitynowy, stearynowy, linolowy). Duża zawartość potasu korzystnie wpływa na pracę serca, bromki zawarte w pomidorach działają zaś kojąco na układ nerwowy.
Korzystnie wpływają na pracę układu trawiennego oraz regulują pracę gospodarki mineralnej. Dzięki zawartości pektyn, obniżają poziom cholesterolu we krwi. Pomidory stosuje się więc w leczeniu otyłości.
W kosmetyce
Pomidory korzystnie wpływają na stan naszej skóry. Witamina C wzmacnia naczynia krwionośne i wpływa na lepsze dotlenienie, witaminy A i E doskonale nawilżają skórę, chronią ją oraz działają przeciwzmarszczkowo.
- Likopen neutralizuje procesy wywołane przez promieniowanie UV - mówi kosmetolog. - Badania dowiodły nawet, że codzienne, regularne jedzenie pomidorów zapewnia nam naturalną ochronę przeciwsłoneczną.
Potas w nich zawarty pomaga usunąć nadmiar wody z organizmu, dlatego bardzo często wykorzystywane są w preparatach antycellulitowych. Brom wpływa korzystnie na nasz układ nerwowy.
Wyciągi z pomidorów są używane w kosmetyce do tonizowania cery tłustej oraz do rewitalizowania cery zmęczonej, w kremach, peelingach, preparatach antcellulitowych i tonikach.
Osoby mające skórę tłustą mogą stosować maski ze świeżych pomidorów - rano i wieczorem. Gdy sok i miąższ wyschną zmywamy je wodą bez użycia mydła.
Chcesz skontaktować się z autorem informacji? [email protected]
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?