Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Pomidory faszerowane i zapiekane

red
Pomidory najpierw faszerujemy, a następnie zapiekamy. Place lizać!

Składniki: Ciasto kruche: 250 g mąki pszennej, 150 g zimnego masła, łyżeczka soli, jajko Nadzienie: kilogram pomidorów, 125 g sera mozzarella, 125 g żółtego sera np. cheddar, 2 jajka, śmietanka kremowa 30%, 2 łyżeczki suszonego oregano, sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz.

Przygotowanie: Kruche ciasto: Mąkę przesiać na stolnicę lub blat kuchenny usypując wzgórek. Zrobić w nim wgłębienie, dodać pokrojone w kosteczkę masło, sól oraz wbić jajko. Zagarniać palcami mąkę do środka, rozcierając ją z masłem. Szybko połączyć składniki w kulę, zawinąć w folię i włożyć do lodówki na godzinę. Formę na tartę o średnicy 24 cm dokładnie posmarować masłem. Odkroić 1/3 ciasta i włożyć je z powrotem do lodówki. Resztę rozwałkować na podsypanej mąką stolnicy na placek o średnicy większej niż średnica formy. Zawinąć ciasto na wałek i tak przenieść je do formy. Ciastem wyłożyć dno i boki formy. Spód podziurkować widelcem, wstawić do lodówki na pół godziny do czasu, aż ciasto się schłodzi i zesztywnieje.

Polecamy: Przepisy i porady kulinarne na GłosWielkopolski.pl

Piekarnik nagrzać do 190 stopni. Formę z ciastem (dno i boki) okryć folią aluminiową. Na wierzch wysypać suchą fasolę lub ryż, ewentualnie inne obciążenie, rozprowadzić je równomiernie po całej powierzchni tarty. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 15 minut, następnie usunąć folię wraz z obciążeniem i piec przez kolejne 13 minut na lekko złoty kolor. Wyjąć z piekarnika.

Nadzienie: Pomidory włożyć na kilkanaście sekund do garnka z wrzącą wodą, wyjąć, obrać ze skórek, pokroić na ćwiartki. Usunąć nasiona i sok z gniazd nasiennych, pozostawiając sam miąższ. Ułożyć go na ręcznikach papierowych i odsączyć z reszty soku. Sery zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Do szklanki o pojemności 250 ml wbić jajka i uzupełnić śmietanką kremową 30%. Dodać sól, świeżo zmielony czarny pieprz, oregano, roztrzepać widelcem lub rózgą na jednolitą masę, następnie wymieszać z tartymi serami.

Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Resztę ciasta z lodówki rozwałkować na cienki placek, wyciąć z niego 6 pasków. Na upieczony spód wyłożyć pomidory, wolne przestrzenie uzupełnić masą z jajek i sera, przykryć paskami z ciasta. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez około 25 minuty, aż masa serowa się zetnie.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski