Składniki:
- 250 g makaronu rurka
- 2 buraki średniej wielkości
- 1 cebula średniej wielkości
- 150 ml słodkiej śmietanki 18%
- 1/3 soku z cytryny
- 2 ząbki czosnek
- 2 łyżki oliwy
- Parmezan lub Grana Padano do posypania
- Sól, pieprz i cukier do smaku
- Bazylia do dekoracji
Sposób przygotowania:
Makaron gotujemy, następnie odcedzamy i hartujemy zimną wodą. Buraki dokładnie myjemy, gotujemy do miękkości, a następnie studzimy. Oliwę rozgrzewamy na patelni. Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na złoty kolor. Buraki trzemy na tarce na grubym oczku i dodajemy do cebuli. Czosnek kroimy i również dodajemy na patelnię. Do całości dolewamy słodką śmietankę, a następnie doprawiamy solą, pieprzem i cukrem. Na patelnię dokładamy ugotowany makaron i podgrzewamy. Danie wykładamy na talerz, posypujemy obficie parmezanem i dekorujemy listkami bazylii.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?
Dzieje się w Polsce i na świecie – czytaj na i.pl
- Polski samolot musiał nagle lądować na Islandii. Nerwowa sytuacja na pokładzie
- Gwiazdy „Pulp Fiction” na 30. rocznicy premiery filmu. Niektórych zabrakło
- Kokosanka pingwinem roku. Ptak z gdańskiego zoo bije rekordy popularności
- Sto dni do rozpoczęcia Igrzysk Olimpijskich w Paryżu. Co mówią mieszkańcy Paryża?