Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Pomysł na buraczany makaron

Anastazja Bezduszna
Międzybrodzki Makaron
Burak to źródło witamin i minerałów. Ceniony jest głównie ze względu na swoje zdrowotne właściwości, np. obniża ciśnienie i wzmacnia organizm przy przeziębieniu. Taka skarbnica składników odżywczych nie może zostać pominięta w naszym codziennym jadłospisie. Z przyjemnością prezentujemy przepis na makaron z burakami, który smakuje i wygląda wybornie.

Składniki:

  • 250 g makaronu rurka
  • 2 buraki średniej wielkości
  • 1 cebula średniej wielkości
  • 150 ml słodkiej śmietanki 18%
  • 1/3 soku z cytryny
  • 2 ząbki czosnek
  • 2 łyżki oliwy
  • Parmezan lub Grana Padano do posypania
  • Sól, pieprz i cukier do smaku
  • Bazylia do dekoracji

Sposób przygotowania:
Makaron gotujemy, następnie odcedzamy i hartujemy zimną wodą. Buraki dokładnie myjemy, gotujemy do miękkości, a następnie studzimy. Oliwę rozgrzewamy na patelni. Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na złoty kolor. Buraki trzemy na tarce na grubym oczku i dodajemy do cebuli. Czosnek kroimy i również dodajemy na patelnię. Do całości dolewamy słodką śmietankę, a następnie doprawiamy solą, pieprzem i cukrem. Na patelnię dokładamy ugotowany makaron i podgrzewamy. Danie wykładamy na talerz, posypujemy obficie parmezanem i dekorujemy listkami bazylii.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski