Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Pomysły na smakowite przekąski [PRZEPISY]

Elżbieta Podolska
Malutkie kanapeczki przygotowane w gotowych babeczkach to nie tylko  smaczna przekąska, ale ozdoba stołu
Malutkie kanapeczki przygotowane w gotowych babeczkach to nie tylko smaczna przekąska, ale ozdoba stołu Waldemar Wylegalski
Zamiast siedzieć godzinami w kuchni, lepiej przed nawet najmniejszą domową prywatką odpocząć, wziąć relaksująca kąpiel, zrobić odpowiedni makijaż. A na stół podać przekąski, które możemy przygotować nieco wcześniej, a potem już tylko dobrze się bawić, zajadając smakowite słodkie albo pikantne muffinki, śledzie, kanapeczki czy koreczki, pisze Elżbieta Podolska

Jak nie mamy czasu na wielkie przygotowania sylwestrowego stołu, to przecież wystarczy przyrządzić np. minikanapeczki czy koreczki, a do tego muffinki na ciepło. Nie trzeba wiele, żeby było smacznie i kolorowo.

Najprostsze do przygotowania są koreczki, które możemy zrobić m.in. z serem pleśniowym typu camembert i białymi winogronami bezpestkowymi, z kabanosem, kulką czerwonego winogrona i rulonikiem z żółtego sera, z żółtym serem, papryką konserwową, korniszonem, parówką drobiową, albo z sera fety pokrojonego w małą kostkę, listka bazylii i orzecha włoskiego, z ogórka zielonego, sera fety, pomidorków koktajlowych i czarnych oliwek. Sposobów jest mnóstwo. Wystarczy nieco zapasów w lodówce i odrobina kreatywności.

Do tego kolorowe kanapeczki, które nie muszą być wcale zrobione na spodzie bułki, czy chleba, a mogą powstawać na krakersach czy nawet w gotowych babeczkach. Do tego dodajemy ser żółty, serek twarogowy np. z ogórkiem czy ziołami, chudą wędlinę, ogórek, paprykę, pomidora, szczypiorek, gotowane jaja, marynowane pieczarki, patisony, ogóreczki, kukurydzę i gotowe. Oczywiście można też pomyśleć o klasyce, czyli szparagach w szynce, sałatce warzywnej czy bigosie.
Podczas sylwestrowych i karnawałowych zabaw na stole liczą się nie ciężkie potrawy, a raczej różnorodność i pomysłowość.

Pikantne muffinki
Składniki:
3 szklanki mąki
10 dag masła
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki cukru
1 1/3 szkl. mleka
2 jajka
20 dag szynki
15 dag startego żółtego sera
sól szczypta
ostrej papryki

Przygotowanie:
Mąkę, proszek do pieczenia, cukier wymieszać. Dodać masło, mleko, jajka. Zmiksować na gładkie ciasto. Boczek pokroić możliwie jak najdrobniej, obsmażyć na patelni tak, aby wysmażył się tłuszcz. Szynkę drobniutko posiekać. Ser, szynkę i boczek wrzucić do ciasta, wymieszać. Doprawić do smaku solą i papryką. Foremki do muffinek wypełnić do 3/4 ich objętości. Piec 20-25 minut w temp. 170 stopni.

Sałatka gyros
Składniki:
kapusta pekińska
2 filety z kurczaka
kukurydza
4 ogórki konserwowe
por majonez
ketchup
przyprawa gyros

Przygotowanie:
Filety pokroić w kostkę, obsmażyć razem z przyprawą na niewielkiej ilości oliwy. Kapustę pekińską poszatkować, dodać odsączoną kukurydzę, ogórki i por pokrojony w kostkę, kurczaka. Wymieszać pół kubka majonezu i pół kubka ketchupu. Sos wlać do sałatki i razem wymieszać.

Parówki zapiekane w boczku wędzonym

Składniki:
parówki
boczek
żółty ser
wykałaczki

Przygotowanie:
Parówki cienkie (bardzo dobre są z cielęciną) nakroić wzdłuż. W rozcięcie wkładać grubsze paski sera żółtego, owinąć parówkę plastrem boczku wędzonego. Dokładnie spiąć wykałaczką. Zapiec w piekarniku. Najlepiej ułożyć je na folii aluminiowej. Podawać polane sosem tzaziki lub ketchupem.

Koktajl z kurczakiem gotowanym - przepis szefa kuchni Dworu Korona Karkonoszy, Roberta Muzyczka

Składniki:
sałata lodowa
6-7 sztuk pomidorków koktajlowych
melon
1 łyżeczka kaparów marynowanych
100 g kurczaka gotowanego
świeży tymianek
płatki chilli

Przygotowanie:
Sałatę lodową kroimy w paseczki i przekładamy do koktajlówki. Następnie na sałacie układamy przekrojone na pół pomidorki koktajlowe, melona w kulkach lub pokrojonego w cząstki oraz kawałki kurczaka. Całość polewamy sosem koktajlowym, układamy kapary i posypujemy płatkami chilli. Na koniec dekorujemy świeżym tymiankiem i gotowe.

Sos koktajlowy: Trzy łyżki majonezu połączyć z jedną łyżeczką keczupu oraz jedną łyżką koniaku. Do smaku dodać trochę soku z cytryny. Całość dokładnie wymieszać.
Wskazówka: zamiast koniaku dobrze sprawdzi się także whisky lub brandy.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski