Specjaliści z WSSE pierwszej oceny gatunkowej grzyba dokonali już w kwietniu. Był to wtedy znaleziony na prywatnej posesji smardz jadalny - Morchella esculenta. Jest on często mylony z piestrzenicą kasztanowatą (gyromitra esculenta), która również trafiła do pracowników WSSE.
Najczęściej przynoszone do sprawdzenia były: borowiki szlachetne, podgrzybki brunatne, mleczaje, rydze, piaskowce modrzaki, maślaki, czubajki kanie-sowy, siedzunie sosnowe, koźlarze, kurki, opieńki, gołąbki i gąski.
Jaka dieta na jesień i zimę?
Wśród grzybów trujących były między innymi goryczaki żółciowe, tęgoskóry cytrynowe, pieczarki karbolowe, krowiaki podwinięte, maślanki wiązkowe.
- Cieszymy się, że w momencie pojawienia się wątpliwości mogliśmy w ten sposób pomagać ludziom. Dzięki sprawdzeniu grzybów przez naszych ekspertów udało się uniknąć wielu zatruć
- mówi dr Jadwiga Kuczma-Napierała, Wielkopolski Wojewódzki Inspektor Sanitarny.
Czytaj także:
Oprócz porad grzybowych pracownicy organizowali także spotkania dla uczniów, podczas których uczyli się bezpiecznego zbierania grzybów.
Z porad grzyboznawców WSSE w Poznaniu można korzystać również poza sezonem. Eksperci są dostępni w siedzibie przy ulicy Libelta od poniedziałku do piątku w godzinach 7.30-15.00.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?