Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów
5 z 13
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Patisony...

Portulaka, salsefia, wężymord: to się w ogóle je? Ranking mało znanych warzyw o niezwykłych właściwościach

Patisony

Patisony przypominają miniaturowe dynie o kształcie podobnym do kielicha kwiatowego. Mogą przybierać różną wielkość - od 10 do ponad 20 cm średnicy. Same w sobie mają delikatny smak i świetnie nadają się do konserwowania.

Właściwości
Patisony są bogate w witaminę C, wapń, fosfor, żelazo, magnez, karoten i węglowodany. Świetnie gaszą pragnienie. Do tego są lekkostrawne i niskokaloryczne, więc można spożywać je na diecie.

Wykorzystanie w kuchni
Patisony doskonale nadają się do marynowania oraz konserwowania. Ich niewielki rozmiar sprawia, że bez problemu mieszczą się w słoiku. Świetnie sprawdzą się jako zastępstwo ogórka. Można również je zapiekać, przyrządzać z nich pastę, smażyć a także faszerować. Nadadzą się także do przygotowania frytek - w zastępstwie ziemniaka.

Zobacz również

Poszedł w raczkach na Świnicę. Omal nie przypłacił tego życiem

Poszedł w raczkach na Świnicę. Omal nie przypłacił tego życiem

Monika Brodka kusiła wdziękami prosto ze sceny! Tym razem odsłoniła naprawdę sporo!

HIT DNIA
Monika Brodka kusiła wdziękami prosto ze sceny! Tym razem odsłoniła naprawdę sporo!

Polecamy

Nie musisz mieć aż takiego auta, by zarekwirowało je wojsko

Nie musisz mieć aż takiego auta, by zarekwirowało je wojsko

Wandale zniszczyli zabytkowy dworek w Poznaniu. Sprawców szuka policja

Wandale zniszczyli zabytkowy dworek w Poznaniu. Sprawców szuka policja

Azjatycki lifting zrobisz sama w domu. Poznaj metodę Tanaka

Azjatycki lifting zrobisz sama w domu. Poznaj metodę Tanaka