Posmakuj crossainta i gęsich wątróbek

    Posmakuj crossainta i gęsich wątróbek

    Anna Jarmuż

    Głos Wielkopolski

    Głos Wielkopolski

    Poznaniacy, którzy przyjdą na Stary Rynek, będą mogli poczuć się jak w Paryżu lub Marsylii. W środę rozpoczyna się Jarmark Francuski.
    Pyszne tartiflette, pasztety z kaczych i gęsich wątróbek, sery, wędliny oraz świeżo pieczone chleby, bagietki i crois- santy - takich specjałów będzie można spróbować na Starym Rynku. Nie zabraknie też słodkości - od wysokiej jakości czekolady, prowansalskiego nugatu po żelki i wyjątkowe bretońskie naleśniki i ciasteczka. Znakomitych kucharzy można będzie spotkać na Jarmarku Francuskim. Impreza rozpocznie się w środę i potrwa do niedzieli.

    Smaczne jedzenie to nie jedyna atrakcja. Na rynku można będzie kupić kolorowe, kaszmirowe szale, pashminy czy biżuterię. Dostępne będą wielobarwne obrusy z francuskiego adamaszku i noże kuchenne z Thiers - miasteczka słynącego z tradycyjnych metod ich produkcji. Nie zabraknie też wyjątkowych zapachów - perfum, prowansalskiej lawendy czy mydeł z Marsylii. Wszyscy wystawcy to rodowici Francuzi.

    W środę jarmark będzie działał w godz. 14-20, w czwartek i piątek - w godz. 10-20, a w sobotę i niedzielę - w godz. 9 do 20. Organizatorem imprezy jest Food & Wine Events Limited - grupa skupiająca tradycyjnych producentów.



    Czytaj treści premium w Głosie Wielkopolskim Plus

    Nielimitowany dostęp do wszystkich treści, bez inwazyjnych reklam.

    Komentarze

    Dodajesz komentarz jako: Gość

    Dodając komentarz, akceptujesz regulamin forum

    Liczba znaków do wpisania:

    zaloguj się

    Najnowsze wiadomości

    Zobacz więcej

    Najczęściej czytane

    Polecamy

    Wideo