Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Potrawka z mięsa

Beata Mielcarek
123rf
Prezentujemy przepis konkursowy na danie ze schabem. Jego autorem jest Beata Mielcarek.

Składniki:

  • 1/2 kg schabu
  • 1/2 kg pieczarek
  • 4 białe cebule
  • 2 łyżki masła
  • olej
  • mały słoik ketchupu
  • sól, pieprz, vegeta

Sposób wykonania

Pieczarki dokładnie oczyść, umyj, pokrój na plasterki. Cebule obierz i pokrój w piórka. Schab umyj, osusz, pokrój w cienkie paski długości 4-5 cm. Ok 1/2 szklanki wody wlej do rondla, włóż mięso, podduś na małym ogniu. Oprósz solą, pieprzem i vegetą. Masło stop na patelni, włóż cebulę, zeszklij. Dodaj pieczarki, zamieszaj, podduś. Przypraw do smaku szczyptą soli.

Przełóż wszystko do garnka ze schabem, zamieszaj, dodaj ketchup. Duś pod przykryciem na małym ogniu jeszcze około 15 minut. Potrawkę przypraw do smaku, ostudź, odstaw na kilka godzin w chłodne miejsce. Przed podaniem danie podgrzej, można podawać z ryżem, ziemniakami lub pieczywem.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski