Składniki:
- 1/2 kg schabu
- 1/2 kg pieczarek
- 4 białe cebule
- 2 łyżki masła
- olej
- mały słoik ketchupu
- sól, pieprz, vegeta
Sposób wykonania
Pieczarki dokładnie oczyść, umyj, pokrój na plasterki. Cebule obierz i pokrój w piórka. Schab umyj, osusz, pokrój w cienkie paski długości 4-5 cm. Ok 1/2 szklanki wody wlej do rondla, włóż mięso, podduś na małym ogniu. Oprósz solą, pieprzem i vegetą. Masło stop na patelni, włóż cebulę, zeszklij. Dodaj pieczarki, zamieszaj, podduś. Przypraw do smaku szczyptą soli.
Przełóż wszystko do garnka ze schabem, zamieszaj, dodaj ketchup. Duś pod przykryciem na małym ogniu jeszcze około 15 minut. Potrawkę przypraw do smaku, ostudź, odstaw na kilka godzin w chłodne miejsce. Przed podaniem danie podgrzej, można podawać z ryżem, ziemniakami lub pieczywem.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?