Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Potrawy meksykańskie: Jedzenie to fiesta

Elżbieta Sobańska
- W Meksyku wspólne posiłki i dobra zabawa są istotnymi elementami codzienności - mówi Krystian Szopka, szef kuchni Sheraton Poznań, gdzie mieści się pub
- W Meksyku wspólne posiłki i dobra zabawa są istotnymi elementami codzienności - mówi Krystian Szopka, szef kuchni Sheraton Poznań, gdzie mieści się pub S. Seidler
Życie jest zabawą - twierdzą Meksykanie i czerpią z niego całymi garściami. Ale nie ma dobrej zabawy bez dobrego jedzenia. Potrawy meksykańskie poleca Elżbieta Sobańska

Na wielkim talerzu podniebienie kusi mięso z dodatkami, pyszne quesadillas, fajitas, chili con carne, tortilla, sosy salsa, chleb dyniowy, żeberka marynowane w chili i kawie, a do tego sałatki, desery okraszone piwem Corona i dźwiękami muzyki Latino. Na październikową słotę najlepsza jest zabawa w gronie przyjaciół w iście w meksykańskim stylu.

- W Meksyku wspólne posiłki i dobra zabawa są istotnymi elementami codzienności - mówi Krystian Szopka, szef kuchni Sheraton Poznań.

Meksykańskie potrawy są najlepszym przykładem na to, że dobre jedzenie wcale nie musi być drogie. Pierożki empanadas, zupa z pieczonych pomidorów czy pyszna grilowana dorada podawana z również pieczonymi ziemniakami to dania naprawdę "na każdą kieszeń".

Polecamy: Przepisy i porady kulinarne na GłosWielkopolski.pl

Ale czym byłaby wizyta w meksykańskiej restauracji bez smaku margarity. Cocktail ten powstał w ostatnich latach XIX wieku w Virginia City, w stanie Montana w USA. - Jego autorem był bartender, który stworzonemu przez siebie napojowi nadał nazwę od imienia swej przyjaciółki, przez przypadek śmiertelnie zranionej pociskiem karabinowym podczas jednej z burd na awanturniczym wówczas Zachodzie - opowiada Krystian Szopka.

Inna historia głosi, że cocktail ten wymyśliła przepiękna Meksykanka, która nazywała się Margarita Sames, mieszkająca w Acapulco. Podobno na organizowanym przez siebie przyjęciu chciała podać gościom zupełnie nowy cocktail własnej receptury i tak właśnie miał powstać drink sporządzany na bazie meksykańskiej wódki naturalnej - tequila. Jest ona robiona z przefermentowanego soku z agawy.

Margarita, pełna egzotycznego smaku, orzeźwiająca i dobrze gasząca pragnienie, jest ostatnio bardzo popularna również na Starym Lądzie w wielu wersjach i wariacjach, jak na przykład "Tres Compadres Margarita". Przepis na ten napój podajemy poniżej.

Październik w pubie SomePlace Else upłynie pod hasłem Fiesta Mexicana, czyli kolejnej - po Niedzielnych Obiadach, Śródziemnomorskich Czwartkowych Kolacjach, Tajskich Smakach - propozycji kulinarnej, stworzonej przede wszystkim z myślą o lokalnych mieszkańcach.
Prezentacja tematyczna potraw to również doskonała promocja danego kraju. Tak było w przypadku kuchni meksykańskiej, która odbyła się we współpracy i pod patronatem Ambasady Meksyku w Warszawie.

Podczas inauguracji gości witali Monika Velarde, pierwszy sekretarz Ambasady Meksyku w Warszawie, Władysław Szebiotko, konsul honorowy Meksyku w Poznaniu oraz dyrektor generalny hotelu Marco Foelske.

Meksykańska fiesta to także muzyka. Mariachi propagują i podtrzymują tradycje muzyki meksykańskiej, a ich występom towarzyszą zawsze niesamowite emocje. Tej charakterystycznej muzyki i równie gorącego Latino można posłuchać w każdą sobotę. Ponadto w hotelowym lobby przez cały miesiąc można zobaczyć wystawę fotografii Junuen Martinez, która stara się pokazać swój kraj w wielu barwach.

Quesadilas espinacas
Składniki:

2 kukurydziane placki tortilla
150 dag świeżego szpinaku
2 ząbki czosnku
1 cebula
papryka jelapenio 2 szt.
żółty tarty ser 200 dag
oliwa z oliwek 20 ml

Przygotowanie:
Szpinak płuczemy i usuwamy twarde łodygi. Posiekany czosnek i cebulę przesmażamy na patelni. Dodajemy opłukany szpinak, smażymy, aż zmięknie, dodajemy posiekane jelapenio, doprawiamy solą i pieprzem. Na tortillę wysypujemy połowę sera, wykładamy wcześniej przygotowany szpinak, posypujemy serem z góry, przykrywamy drugą tortillą i smażymy na suchej patelni z lewej i prawej strony, aż ser się rozpuści. Dzielimy na cztery części, podajemy z salsą lub głacamole według uznania. Dobrze sprawdza się jako przekąska do piwa.

Tres Compadres Margarita
Składniki:

4-5 kostek lodu
po 1 łyżce deserowej soków z grejpfruta, pomarańczy i limetki.
po 2 łyżki deserowe likierów truskawkowego oraz Triple Sec Curacao - wytrawnego likieru pomarańczowego
2 łyżki stołowe Tequili

Przygotowanie:

Wszystkie składniki wrzucić do shakera i intensywnie mieszać przez 10-15 sekund i przecedzić napój do udekorowanego Crustą z soli kieliszka koktajlowego.
Dekoracja: Crusta z soli, by ją przygotować, namaczamy rant kieliszka w soku z limonki lub cytryny. Następnie obtaczamy zwilżony rant naczynia solą uprzednio rozsypaną na niewielkim talerzyku. Po ok. minucie Crusta powinna być gotowane na ciepło lub zimno.

Tostados z chorizo i czarną fasolą
Składniki:

tortilla kukurydziana 2 szt.
100 ml pulpy pomidorowej
ząbek czosnku
1 cebula
przyprawy do smaku - sól, cukier, papryka słodka i ostra
kiełbasa chorizo 50 dag (pokrojona w cienkie plastry)
czarna fasola 50 dag
papryczka jalapenio 2 szt. (marynowana krojona)
żółty ser (najlepiej cheddar)

Przygotowanie:
Placki kukurydziane opiekamy na suchej patelni. Z pomidorów, drobno posiekanej cebuli i czosnku oraz przypraw przygotowujemy sos. Rozsmarowujemy go na jednym placku tortilli, posypujemy serem. Na wierzch przykładamy kolejną tortillę i powtarzamy czynność. Układamy pozostałe składniki, czyli chorizo, czarną fasolę, papryczkę jalapenio. Posypujemy serem. Pieczemy w 180 st. 15 min.

Mexican sizzler
Składniki:

120 gr polędwicy wołowej
papryka jelapenio 3 szt. (cała)
ser biały Requeijao 50 dag
świeża sałata
pomidor koktajlowy
oliwa z oliwek
ocet winny
tymianek, świeża bazylia, pieprz

Przygotowanie:

Paprykę jelapenio faszerujemy serem Requeijao. Polędwice wołową obtaczamy w pieprzu. Oba składniki grillujemy - paprykę do miękkości, a polędwicę na medium. W czasie grillowania tych składników przygotowujemy sałatkę warzywną, którą skrapiamy sosem vinegrette. Polędwice wołową kroimy na 3 cienkie plastry, na nich układamy zgrillowaną papryczkę jelapenio.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski