Za oknem zimno, wietrznie i ponuro. Nikt dla przyjemności nie wychodzi z domu. Wszyscy gdzieś gnają zmarznięci, zgarbieni i... przeziębieni. A wystarczy poświęcić nieco czasu przygotowaniu posiłków, by nasze zdrowie od razu stało się lepsze, a przygnębienie zniknęło, jak ręką odjął.
Po pierwsze, nie należy wychodzić z domu bez śniadania. Naszemu organizmowi nie może brakować energii do wytwarzania ciepła. Smakowite kanapki z gorącą herbatą z miodem i nutą imbiru to znakomity początek dnia, który pozwoli spokojnie dotrzeć do pracy, nawet wtedy, kiedy samochód nie zapali.
Polecamy: Przepisy i porady kulinarne na GłosWielkopolski.pl
Obiadów także nie powinniśmy omijać. Powinny być bardziej kaloryczne i pikantne niż wiosną czy latem. To pozwoli natychmiast rozgrzać zziębnięty organizm. Pieprz, imbir, czosnek, cebula, papryka, a do słodyczy goździki i odrobina wanilii, a także miodu i syropu z malin pomogą w walce w zimnem.
Witaminy i mikroelementy zawarte w roślinach strączkowych, jabłkach, czosnku, cebuli i kaszach są dużo lepiej przyswajalne niż te w tabletkach czy różnego rodzaju preparatach. I nie można ich przedawkować, ponieważ z naturalnych produktów pobieramy tylko tyle, ile jest nam potrzebne.
Ponadto czosnek, cebula i jabłka działają równie silnie jak antybiotyki czy detoksykanty, w przeciwieństwie do leków, nie mają skutków ubocznych. No i smakują znacznie lepiej niż jakiekolwiek lekarstwa! Do tego porcja żurawiny, która nie tylko jest bogata w witaminę C, ale działa przeciwdepresyjnie i żadna zima nam niestraszna.
Dobrze jest korzystać z tego, co oferuje nam sama natura i wprowadzić do jadłospisu wysokoenergetyczne i zdrowe dania z roślin strączkowych, cebuli, czosnku i kaszy oraz z wzmacniających nasz organizm jabłek. Cebula i czosnek nadają potrawom doskonały smak, a prócz tego podnoszą odporność organizmu na infekcje. Substancje czynne w nich zawarte działają jak antybiotyk.
Staropolski domowy żurek
Składniki:
zakwas,
woda,
bulion
1 kg kiełbasy śląskiej,
0,3 kg kiełbasy jałowcowej,
0,3 kg boczku wędzonego,
jajka na twardo,
pieprz,
sól,
liść laurowy,
ziele angielskie,
jałowiec,
vegeta ,
śmietana,
ziemniaki
Przygotowanie:
Do dużego garnka wlać zakwas (ilość zakwasu zależy od tego, czy lubimy zupę bardziej kwaśną, czy łagodniejszą), dodać wodę lub bulion. Zagotować. Po zagotowaniu dodać kostki bulionowe, listki, ziele, jałowiec, pokrojoną w kostkę kiełbasę i boczek. Gotować, aż zupa przejdzie intensywnym aromatem wędliny i ziół. Dodać przyprawy do smaku.
Zupa jarzynowa
Składniki:
ziemniak,
1 marchew,
kawałek piersi z indyka lub inne mięso,
1 mały brokuł,
1 pietruszka kawałek selera
Przygotowanie:
Wszystkie warzywa opłukać, obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Mięso pociąć na małe kawałki i ugotować w 1 litrze lekko osolonej wody. Do wywaru można dodać łyżkę masła i łyżkę gotowej mieszanki przypraw np. vegety czy jarzynki. Po zagotowaniu się wywaru mięsnego wrzucić do niego pokrojone. Gotować dopóki warzywa nie zmiękną.
Krupnik
Składniki:
3 l wody,
włoszczyzna,
0,5 kg mięsa wieprzowego lub wołowego,
0,5 kg ziemniaków,
szklanka kaszy jęczmiennej,
pół szklanki śmietany,
sól,
pieprz
Przygotowanie:
Mięso i włoszczyznę ugotować do miękkości. Dodać kaszę, ugotowane ziemniaki pokrojone w kostkę. Doprawić do smaku. Gotować na małym ogniu. Gdy wszystko miękkie, zaprawić śmietaną. Dodać zieleninę.
Pieczone jabłka z żurawiną i miodem
Składniki:
4 nieduże jabłka, np. Cortland,
1 kromka chleba
8 łyżek żurawiny ze słoiczka,
4 łyżki miodu
Przygotowanie:
Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Ściąć górne części jabłek wraz z korzonkami i nożem wydrążyć gniazda nasienne. W połowie wysokości i dookoła każdego jabłka zrobić nacięcie (co zapobiegnie zniekształceniu się i pęknięciu jabłka podczas pieczenia). Na dno każdego wgłębienia w jabłku wcisnąć po kawałeczku chleba. Jabłka ułożyć w blaszce do pieczenia i wypełnić żurawiną. Piec przez 25 minut (bardzo duże jabłka piec dłużej, przez około 40-45 minut).
Jabłka wyjąć z piekarnika, każde polać łyżką miodu i piec przez kolejne 5 minut. Podawać gorące.
Kotlety schabowe z dodatkiem miodu i sosu sojowego
Składniki:
4 kotlety schabowe,
1 szklanki ketchupu,
3 łyżki miodu,
1 łyżka sosu sojowego,
1 łyżeczka imbiru,
3 ząbki czosnku
Przygotowanie:
Ketchup, miód, sos sojowy, imbir i czosnek starannie wymieszać. Wylać na głęboki talerz, albo płaską miseczkę. Kotlety rozbić. Muszą być cieniutkie, by szybko się przepiec. Zanurzać w sosie i delikatnie układać na rozgrzanej patelni. Trzeba piec bardzo ostrożnie, bo miód powoduje przypalanie.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?