Potrawy wielkanocne, czyli obficie i smacznie

Anastazja Bezduszna
Anastazja Bezduszna
Potrawy wielkanocne, czyli obficie i smacznie Wojciech Matusik
Wielkanoc to w każdym polskim domu nie tylko przeżycie duchowe, ale i wydarzenie kulinarne. Co roku staramy się, aby nasze świętowanie było wyjątkowe i smakowite.

Przepisy na tradycyjne dania wielkanocne zazwyczaj przekazywane są z pokolenia na pokolenie, ale każda młoda gospodyni lubi eksperymentować i dodać swój współczesny akcent do menu, uzupełniając tradycyjne smaki. Wielkanocny stół można urozmaicić w daniami, które luźno nawiązują do tradycji, a będą dopasowane do gustów naszej rodziny.

Ale zacznijmy od tradycji. Trudno wyobrazić sobie wielkanocny stół bez żurku lub białego barszczu. Niełatwo też znaleźć jedną obowiązującą recepturę, ponieważ praktycznie każdy ma na te zupy nieco inny przepis. Wszystkie łączy to, że w efekcie końcowym zarówno żurek, jak i barszcz biały, powinny mieć wyrazisty smak. Żurek wielkanocny to w przeciwieństwie do żuru postnego sycąca zupa, z kawałkami wędlin, często gotowana na wędzonce czy białej parzonej, a do tego podawana z jajkami na twardo… lub twarogiem. Jej podstawą jest zakwas żytni, w przeciwieństwie do barszczu białego, który powstaje na bazie zakwasu pszennego.

Są i tacy, którzy twierdzą, że obie zupy można gotować na kwasie chociażby z ogórków. Niezależnie od tego, która wersja zagości na wielkanocnym stole, powinna intensywnie pachnieć - przede wszystkim czosnkiem i majerankiem.

WSZYSTKIE PRZEPISY ZNAJDZIESZ TUTAJ. SPRAWDŹ!

Na wielkanocny stół, obok pożywnego żurku z jajkiem i kiełbasą, przygotujmy lżejszą wersję drugiego dania. Mogą to być na przykład warzywa nadziewane mięsem i ryżem. Wystarczy wydrążyć cukinie lub papryki, wypełnić je podduszonym mięsem mielonym i lekko podgotowanym ryżem, przyprawić, posypać serem i zapiec w piekarniku. To pyszne danie z pewnością zasmakuje i dorosłym, i dzieciom.

Obok sałatki z majonezem i ziemniakami możemy podać jej zdrową oraz niskokaloryczną wersję na bazie ciecierzycy czy soczewicy, które idealnie skomponują się ze świeżymi warzywami, takimi jak pomidor, papryka czy sałata. Taką sałatkę można podać jako dodatek do mięsa lub samodzielną przekąskę.

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3