Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Potrawy wielkanocne, czyli obficie i smacznie

Anastazja Bezduszna
Anastazja Bezduszna
Potrawy wielkanocne, czyli obficie i smacznie
Potrawy wielkanocne, czyli obficie i smacznie Wojciech Matusik
Wielkanoc to w każdym polskim domu nie tylko przeżycie duchowe, ale i wydarzenie kulinarne. Co roku staramy się, aby nasze świętowanie było wyjątkowe i smakowite.

Przepisy na tradycyjne dania wielkanocne zazwyczaj przekazywane są z pokolenia na pokolenie, ale każda młoda gospodyni lubi eksperymentować i dodać swój współczesny akcent do menu, uzupełniając tradycyjne smaki. Wielkanocny stół można urozmaicić w daniami, które luźno nawiązują do tradycji, a będą dopasowane do gustów naszej rodziny.

Ale zacznijmy od tradycji. Trudno wyobrazić sobie wielkanocny stół bez żurku lub białego barszczu. Niełatwo też znaleźć jedną obowiązującą recepturę, ponieważ praktycznie każdy ma na te zupy nieco inny przepis. Wszystkie łączy to, że w efekcie końcowym zarówno żurek, jak i barszcz biały, powinny mieć wyrazisty smak. Żurek wielkanocny to w przeciwieństwie do żuru postnego sycąca zupa, z kawałkami wędlin, często gotowana na wędzonce czy białej parzonej, a do tego podawana z jajkami na twardo… lub twarogiem. Jej podstawą jest zakwas żytni, w przeciwieństwie do barszczu białego, który powstaje na bazie zakwasu pszennego.

Są i tacy, którzy twierdzą, że obie zupy można gotować na kwasie chociażby z ogórków. Niezależnie od tego, która wersja zagości na wielkanocnym stole, powinna intensywnie pachnieć - przede wszystkim czosnkiem i majerankiem.

WSZYSTKIE PRZEPISY ZNAJDZIESZ TUTAJ. SPRAWDŹ!

Na wielkanocny stół, obok pożywnego żurku z jajkiem i kiełbasą, przygotujmy lżejszą wersję drugiego dania. Mogą to być na przykład warzywa nadziewane mięsem i ryżem. Wystarczy wydrążyć cukinie lub papryki, wypełnić je podduszonym mięsem mielonym i lekko podgotowanym ryżem, przyprawić, posypać serem i zapiec w piekarniku. To pyszne danie z pewnością zasmakuje i dorosłym, i dzieciom.

Obok sałatki z majonezem i ziemniakami możemy podać jej zdrową oraz niskokaloryczną wersję na bazie ciecierzycy czy soczewicy, które idealnie skomponują się ze świeżymi warzywami, takimi jak pomidor, papryka czy sałata. Taką sałatkę można podać jako dodatek do mięsa lub samodzielną przekąskę.

Potrawy wielkanocne, czyli obficie i smacznie

Misterium Męki Pańskiej na poznańskiej Cytadeli

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski