Oto 12 potraw wigilijnych, które powinny znaleźć się na świątecznym stole. Sprawdź przepisy na 12 tradycyjnych dań na Wigilię
Pierogi z grzybami i kapustą
Potrawy wigilijne: 12 tradycyjnych dań na Wigilię
Potrawy wigilijne: Pierogi z grzybami i kapustą - PRZEPIS
Składniki:
500 g mąki,
szklanka gorącej wody,
1 płaska łyżeczka soli,
1 jajko
Na farsz:
500 g kiszonej kapusty,
pół szklanki dobrych suszonych grzybów,
150 g cebuli,
1 łyżka masła,
2 liście laurowe,
3 ziela angielskie,
sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Grzyby zalewamy 300 ml gorącej wody i odstawiamy na noc. Odsączamy grzyby z połowy wody i dodajemy do nich kapustę kiszoną. Dodajemy też ziele i liście laurowe. Całość dusimy pod przykryciem do miękkości. Po czym liście laurowe i ziele angielskie usuwamy. Cebulę drobno siekamy i podsmażamy na maśle. Kapustę i grzyby mieszamy z cebulą. Mieszankę miksujemy lub przekręcamy przez maszynkę. Mąkę mieszamy z solą, wbijamy do niej jajko i mieszamy. Następnie stopniowo wlewamy gorącą wodę i wyrabiamy ciasto. Gotowe wkładamy do woreczka, ważne by nie wyschło. Nie przykrywamy tylko ciasta, które aktualnie wałkujemy. Odstawiamy ciasto na pół godziny pod przykryciem. Po czym wałkujemy na placek o grubości 3 mm. Wykrajamy kółeczka na które nakładamy po łyżce farszu i formujemy pierogi.
TUTAJ znajdziesz inne przepisy na potrawy wigilijne