Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Potrawy wigilijne: Orzechy, migdały i przyprawa korzenna. Jak ich używać?

Anastazja Bezduszna
Coraz więcej osób poszukuje oryginalnych przepisów na wigilijne dania. Standardowe menu niektórym już nie odpowiada, pragną więc zaserwować swoim gościom innowacyjne potrawy, które jednocześnie będą zgodne z tradycją. Orzechy niemal od zawsze obecne były na świątecznym stole. Ich symbolika jest tak samo znacząca jak wartości odżywcze.

TUTAJ znajdziesz więcej potraw wigilijnych

Migdały

były niegdyś alegorią nadziei i nowego życia. Migdały w ponad 20 procentach składają się z białka (więcej protein od nich mają tylko fistaszki). Są bogatym źródłem magnezu, który chroni przed stresem (80 procent dziennego zapotrzebowania) i fosforu.

ZOBACZ: Jak zrobić pyszne pierniki? Zobacz przepisy! [ZDJĘCIA]

Natomiast

orzech laskowy

- oznacza płodność, tajemnicę czy pieniądze. Już 100 gramów tych orzechów pokrywa czterodniowe zapotrzebowanie organizmu na witaminę E.

Orzech włoski

to symbol mądrości. Wyróżnia się rekordową zawartością wielonienasyconych kwasów tłuszczowych - już trzy orzechy włoskie pokrywają dzienne zapotrzebowanie na kwasy omega-3. Są też bogatym źródłem witaminy B6.

Domowa przyprawa korzenna do pierników

Składniki na około 50 gramów przyprawy:

  • 3 kawałki kory cynamonu,
  • 2 łyżeczki nasion kardamonu,
  • 2-3 ziarnka wyłuskane z gwiazdek anyżu,
  • 2 gałki musztardowe,
  • 12 całych goździków,
  • 3 łyżeczki mielonego imbiru,
  • 20 ziaren ziela angielskiego,
  • 3/4 łyżeczki nasion kolendry,
  • 1/5 łyżeczki mielonego kminku

Zobacz też: Przepis na lukier: Jak zrobić lukier samodzielnie w domu?

Sposób przygotowania:

Cynamon owijamy w ściereczkę, rozbijamy tłuczkiem. Nasiona kardamonu wyłuskujemy z łupinek. Z gwiazdki anyżu wyłuskujemy ziarenka i rozdrabniamy je. Gałkę muszkatołową ścieramy na tarce o bardzo drobnych oczkach.
Pozostałe składniki mielimy kolejno za pomocą młynka ręcznego lub rozcieramy w moździerzu. Jeżeli korzystamy z moździerza, wówczas roztarte składniki przesiewamy przez sitko i to, co nam zostanie na nim, ponownie rozcieramy. Zmielone składniki dokładnie mieszamy, przesypujemy do słoiczka i szczelnie zamykamy.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski