Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Potrawy wigilijne: Przepis na kiszoną w domu kapustę na bigos

ELKA
Zacznij przygotowywać święta już teraz - będziesz miała spokój w Wigilię...

Składniki:
kapusta biała
sól
przyprawy

Polecamy: Kulinarium, czyli przepisy i porady na GłosWielkopolski.pl

Przygotowanie:
Obrać zewnętrzne liście, wyciąć głąb, poszatkować. Wymieszać z solą (i jak ktoś lubi z przyprawami). Ilość soli nie powinna przekraczać 20 g na kilogram kapusty. Następnie ubijać warstwami w najlepiej kamiennym garnku.

Ubijać tak mocno, żeby puściła sok i była jak najbardziej zbita. Obciążyć. Pierwsze dni przechowywać w ciepłym miejscu w temperaturze ok. 18-22 stopnie. Po tygodniu można wynieść w chłodniejsze miejsce. Trzeba codziennie sprawdzać, czy na wierzchu kapusty jest warstwa soku.

Jeżeli nie ma, można delikatnie dolać wody. Kiedy jest mało słona, można z dodatkiem soli. Doskonale nadaje się nie tylko na surówki przez całą zimę, ale przede wszystkim na kapustę z grzybami czy nawet na bigos.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski