Składniki:
kapusta biała
sól
przyprawy
Polecamy: Kulinarium, czyli przepisy i porady na GłosWielkopolski.pl
Przygotowanie:
Obrać zewnętrzne liście, wyciąć głąb, poszatkować. Wymieszać z solą (i jak ktoś lubi z przyprawami). Ilość soli nie powinna przekraczać 20 g na kilogram kapusty. Następnie ubijać warstwami w najlepiej kamiennym garnku.
Ubijać tak mocno, żeby puściła sok i była jak najbardziej zbita. Obciążyć. Pierwsze dni przechowywać w ciepłym miejscu w temperaturze ok. 18-22 stopnie. Po tygodniu można wynieść w chłodniejsze miejsce. Trzeba codziennie sprawdzać, czy na wierzchu kapusty jest warstwa soku.
Jeżeli nie ma, można delikatnie dolać wody. Kiedy jest mało słona, można z dodatkiem soli. Doskonale nadaje się nie tylko na surówki przez całą zimę, ale przede wszystkim na kapustę z grzybami czy nawet na bigos.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?